Zeci de lumânări au ars miercuri seară pe soclul statuii lui Mihai Viteazul din Centrul oraşului pentru victimele protestelor anticomuniste desfăşurate anul trecut la Chişinău. Sute de tineri au fost bătuţi în urmă cu un an pentru că au protestat împotriva rezultatului în alegerile desfăşurate pe 5 aprilie, în urma cărora au câştigat comuniştii. Unii au înfundat închisoarea, iar patru dintre ei au murit.

Ţinând o pancartă pe care scria "Basarabia, pământ românesc" şi unii purtând chiar tricouri cu acelaşi mesaj, circa 15 tineri orădeni au lipit miercuri seară pe soclul statuii afişe pe care scria "Moldova, adevărat a înviat" şi "Eroii nu mor niciodată". Printre ele, erau "presărate" pozele celor patru tineri care au pierit: Maxim Caniscev, Valentin Boboc, Eugen Tapu şi Ion Tabuleac.

"Au decedat în condiţii suspecte. Din câte ştim, au fost omorâţi", a spus Cristian Sebi, studentul care a inţiat mişcarea la Oradea. "Am dat câteva telefoane şi mesaje pe internet şi au venit aproape toţi prietenii mei. Suntem aici pentru sacrificiul pe care l-au făcut câţiva tineri. Sper că sacrificiul lor nu a fost în zadar şi Basarabia va avea o soartă mai bună", a mai spus adolescentul.

"Am venit să îi comemorăm pe cei decedaţi, dar şi să îi susţinem pe cei care au ieşit în stradă în zilele de 7-9 aprilie, să-i dea jos pe comuniştii din Basarabia", l-a completat Septimiu Chişbora.

Orădenii au spus că nu au nicio legătură cu Moldova şi nici nu fac parte din Asociaţia Elevilor şi Studenţilor Basarabeni din Oradea, care au lipsit de la eveniment. "Suntem un grup de prieteni care îmbrăţişăm ideea că Basarabia e pământ românesc. Sper într-o uniune spirituală şi apoi teritorială a Basarabiei cu ţara mamă. Basarabia este parte din România. Din păcate, anumite evenimente ne-au făcut să nu mai fim uniţi", a mai spus Cristian Sebi.

Tinerii care s-au strâns în centrul oraşului au vârste între 14 şi 23 de ani, sunt liceeni şi studenţi, şi sunt simpatizanţi ai organizaţiei "Noii golani", care a iniţiat manifestul, şi care se declară "un grup apolitic de tineri care desfăşoară diferite acţiuni ce au la bază patriotismul şi implicarea civică". "Numele nostru este inspirat de mişcarea anti-comunistă din România din 1989-1990, ale cărei idealuri încercăm să le păstrăm vii", se arată pe siteul organizaţiei, www.noiigolani.ro.

Asemenea manifestări au avut loc miercuri în marile oraşe din ţară şi la Chişinău.