Deşi notele nu li se trec în catalog decât la cerere, elevii bihoreni au cam chiulit de la simularea examenului de Bacalaureat: doar 63% dintre liceenii care în vară termină şcoala au participat la toate probele. În plus, liceenii au demonstrat că mai au de învăţat: doar 47% dintre ei au obţinut media minimă 6.  

Potrivit inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, din cei 4.085 de elevi de clasa a XII-a înscrişi la simulare, 63% au participat la toate probele. Din liceenii prezenţi la toate examenele, doar 47% au obţinut media minimă 6.

"Ca număr, cei 63,6% reprezintă 2.598 de elevi. Dintre aceştia 1.224 au medii peste 6", a declarat şeful IŞJ Bihor, vineri, într-o conferinţă de presă.

La examenul scris la limba română, 62% dintre elevii de-a XII-a au luat note peste cinci, la exameul la limba maternă procentul de promovare este de 76%, la proba obligatorie a profilului este de 47%, iar la proba la alegere de 61%. "Se observă o creştere faţă de notele obţinute anul trecut", a precizat Novac Iuhas.

Simularea Bacalaureatului i-a vizat şi pe elevii de clasa a XI-a, care au fost scutiţi însă de proba la alegere. Dintre cei 4.522 de liceeni înscrişi, peste 700 au lipsit însă de la examene. La limba română, 57% dintre elevii de clasa a XI-a au luat măcar nota 5, la limba maternă procentul urcă la 69%, iar la proba obligatorie este de doar 36%.

"Ce nu ne bucură, au fost patru eliminaţi, unul din clasa a XII-a şi trei la clasa a XI-a. Ne bucură în schimb că au fost 18 note de 10 la clasa a XI-a şi 56 la a XII-a", a mai spus inspectorul general. Niciun elev bihorean nu a luat media 10.

Notele vor fi analizate în fiecare şcoală atât la clasă, cât şi individual cu elevii. "Rugămintea pentru toţi colegii mei este să respecte programul de pregătire suplimentară", a mai spus Alin Novac Iuhas.