În lunile iulie şi august, inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor au luat la puricat unităţile de comercializare şi unităţile de alimentaţie publică din mediul rural al judeţului.

Potrivit unui comunicat al CJPC Bihor, în magazine, principalele nereguli găsite au fost lipsa etichetelor produselor comercializate, lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice, comercializarea porţionată cu consum pe loc a băuturilor spirtoase, cafelelor şi băuturilor răcoritoare fără autorizare în acest sens, utilizarea de cântare care nu aveau verificarea metrologică făcută pentru anul în curs şi neafişarea preţurilor de vânzare într-o formă lizibilă.

În localuri, comisarii au găsit dotări insuficiente ale bucătăriilor sau saloanelor de servire, precum lipsa capacelor de la recipientele pentru colectarea resturilor menajere, la vasele în care se păstrează alimentele şi mâncărurile gătite în spaţiile frigorifice ori a paharelor gradate, lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice, utilizarea materiei prime pentru preparatele culinare fără niciun fel de etichete, lipsa informaţiilor privind gramajele porţiilor ori privind ingredientele cu caracter alergen.

"În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 204 operatori economici, fiind constatate abateri la 158 din aceştia", se arată în comunicatul CJPC Bihor. Cei 158 au fost amendaţi cu o sumă totală de 418.300 lei.

"Rugăm pe această cale consumatorii bihoreni să acorde o atenţie deosebită alegerii produselor pe care le achiziţionează, în special cele alimentare, să nu cumpere astfel de produse din locuri neautorizate, să verifice caracteristicile organoleptice (aspect, culoare, miros, gust) şi să păstreze bonul de casă în vederea depunerii eventualelor reclamaţii", mai transmis comisarii. CJPC Bihor poate fi sesizat la adresa poştală Oradea, str. Sucevei nr. 4/a, numărul de telefon şi fax  0259-431.817 sau pe site-ul www.anpc.gov.ro, prin completarea formularului de reclamaţie online.

Comisarii mai spun că şi în luna septembrie continuă controalele la unităţile din mediul rural al Bihorului.