Comisarii de mediu bihoreni au avut parte de o surpriză, miercuri, când au făcut o verificare la fostele sere Orser, acolo unde - a dezvăluit BIHOREANUL - zilele trecute au descoperit o uriașă groapă de gunoi.

Toate containerele metalice pline cu gunoaie și mormanele de mizerii din jurul acestora au dispărut, platforma betonată fiind mai curată ca niciodată.

Anchetă cu Poliția

Problema este, însă, că nu se știe unde anume au ajuns gunoaiele.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, un reprezentant al lichidatorului judiciar care administrează compania Orser a mers, miercuri, la sediul instituției, însă n-a știut să spună nici unde sunt deșeurile, nici cum anume sau când au fost transportate de acolo.

„Deșeurile nu mai sunt acolo, un împuternicit al lichidatorului judiciar nu a putut să ne ofere detalii, așa că am solicitat sprijinul Poliției, pentru a investiga în comun ce s-a întâmplat cu acele deșeuri și a afla care a fost destinația lor”, a declarat Șerbănescu, miercuri, pentru BIHOREANUL.


În urmă cu o săptămână, în curtea fostelor sere Orser erau peste 600 mc de gunoaie

Fără urme

Așa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat în această săptămână, depozitul clandestin de deșeuri de pe terenurile fostelor sere Orser a fost cel mai mare descoperit de Garda de Mediu în Oradea.

Șase containere metalice erau pline cu gunoaie de toate felurile, de la PET-uri la diferite ambalaje sau resturi textile, iar în jurul lor au zăcut alte gunoaie similare. De asemenea, direct pe sol, erau și mormane de resturi de sticlă și deșeuri din cauciuc. 

Garda de Mediu Bihor urma să ceară sprijinul Poliției pentru monitorizarea depozitului de deșeuri, dar acum autoritățile nu mai au ce să "vegheze".

Subit, toate gunoaiele au dispărut și este posibil să fi fost curățate clandestin și să fi fost abandonate în natură.

Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest, singura companie autorizată să transporte deșeuri pe teritoriul Oradiei, a declarat pentru BIHOREANUL că operatorul de salubritate n-a avut nicio comandă de preluare de deșeuri de pe teritoriul Orser.

De asemenea, directorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán, a declarat că firma Orser, proprietara terenurilor, nu a predat depozitului județean de deșeuri nicio cantitate de resturi.

În zonă nu sunt camere de supraveghere video, așa că Garda de Mediu Bihor nu poate face nici astfel de verificări.

Așadar, rămâne de văzut dacă și unde vor găsi comisarii gunoaiele care „rodeau” la Orser...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!