Peste 70 de tineri orădeni, elevi de la mai multe școli locale și studenți ai Universității din Oradea, au participat la Career Camp 2024, un eveniment de o zi menit să îi ajute să-și descopere viitorul profesional.

Tema taberei a fost inteligența artificială (Explore Your AI Future – Explorează viitorul AI), tinerii aflând cum ar putea ea să le influențeze cariera.

„Organizatorii și-au propus să ofere tinerilor nu doar informații teoretice, ci și oportunități practice de a înțelege cum pot integra AI-ul în dezvoltarea lor profesională. Evenimentul a fost structurat în ateliere interactive și un panel de discuții care au explorat impactul AI asupra diverselor domenii de activitate”, a transmis Asociația Pro Time-R, organizatoarea evenimentului care a avut loc sâmbătă la Incubatorul de Afaceri - Cresc Oradea Mare.

Tinerii au participat la ateliere susținute de specialiști ai domeniului. De exemplu, Mirela Mărcuț, de la Transilvania IT Cluster, le-a spus „Cum să devii prieten cu AI-ul”, adică cum să utilizeze AI pentru a dezvolta soluții inovatoare, fie că vorbim despre educație, sănătate sau afaceri, David Achim de la Asociația Make IT in Oradea a captat atenția tinerilor cu un atelier despre modalitățile prin care pot câștiga bani online, un subiect de maxim interes pentru noua generație digitală, iar de Flaviu Porojan de la Fundația Crefop a ținut atelierul „Arhitecții carierelor în era AI”, prin care a oferit o privire profundă asupra modului în care tehnologiile avansate pot influența deciziile de carieră.

În paralel, Carmen Toie și echipa ei de la compania Celestica au susținut sesiunea „Future Ready”, axată pe pregătirea tinerilor pentru provocările pieței muncii în era digitală. De asemenea, entuziaștii roboților au avut ocazia să se familiarizeze cu programarea de bază a roboților de luptă Sumo, grație unui atelier condus de Clubul RoboManiacs, oferindu-le participanților o experiență practică și distractivă.

Punctul culminant al zilei a fost panelul de discuții „Influența AI în carierele viitorului” unde experți și tineri, moderați de profesorul universitar Emanuel Tundrea de la Universitatea Emanuel, au dezbătut cum va transforma inteligența artificială industrii întregi și cum pot fi pregătiți tinerii pentru acest viitor. Invitații dezbaterii au fost Ioana Rus (Prime Dash), Roman Baran (Astor Mueller), Mihaela Radu (consilier în carieră), Lucian Martin (Celestica) și Sabin Chirilă (Global Logic). Printre altele, specialiștii au discutat despre transformarea digitală a pieței muncii, etica în AI și impactul social sau adaptarea omului în era AI.

„Evenimentul a subliniat încă o dată misiunea Career Camp: de a inspira tinerii și de a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a reuși în era digitală. Cu siguranță, următoarea generație de profesioniști va fi una pregătită să exploreze și să profite de oportunitățile oferite de inteligența artificială”, au concluzionat organizatorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!