Într-o conferinţă de presă organizată  joi, în miezul zilei, la sediul ALDE, vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, a afirmat că primarul Ilie Bolojan a vehiculat informaţii "eronate" în privinţa cheltuielilor pe care instituţia le face cu angajaţii. Cât despre angajările pe criterii politice, dezvăluite de BIHOREANUL, Bodea susţine că actuala administraţie n-ar fi prima care practică metoda.

Cheltuieli cu 25% mai mari

Primarul Ilie Bolojan a criticat, marţi, într-o conferinţă de presă activitatea Consiliului Judeţean, cheltuielile pe care instituţia le are cu personalul şi angajările pe criterii politice – în special în agenţiile subordonate - dezvăluite săptămâna aceasta de BIHOREANUL. Preşedintele PNL Bihor a susţinut, totodată, că la judeţ se cheltuie cu 4 milioane de euro mai mult pe salarii, bani care astfel nu mai ajung în investiţii.

Traian Bodea susţine că informaţiile sunt "eronate". "La 30 iunie 2016, era o execuţie bugetară pe aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean de 3.695.155 lei. Anul acesta, avem o execuţie de 4.639.206 lei. Avem o creştere de 25,55%. Faţă de anul trecut, salariile au crescut cu 20% printr-o Ordonanţă de Guvern", a spus liderul ALDE Bihor.

Acesta a subliniat că, fără majorările salariale, sumele cheltuite au crescut doar cu 5,55%. "Dacă scoatem creşterea salarială, suntem aproape la aceeaşi sumă cheltuită în 2016", a spus acesta.

Bodea n-a prezentat, în schimb, şi creşterile cu cheltuielile salariale şi la instituţiile şi agenţiile subordonate, unde, aşa cum a scris BIHOREANUL, s-au făcut cele mai multe angajări. "Sunt probabil creşteri de 25-30%", s-a rezumat el să spună despre acestea. "Da, s-au scos posturi la concurs şi s-au făcut angajări, dar nu sunt de un impact atât de major cum a dorit să spună domnul preşedinte de la PNL", a spus acesta.

Şi ei au făcut-o!

Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, în organigrama instituţiei sunt 201 posturi, din care 171 sunt ocupate. "Dacă veţi face comparaţia, suntem în acelaşi număr de personal cu conducerile anterioare", a comentat acesta. "Este evident că domnul preşedinte şi-a angajat patru consilieri şi un director de cabinet, aşa cum spune legea", a adăugat Bodea.

Referitor la angajările de la nivelul agenţiilor subordonate Consiliului Judeţean, acesta nu le-a negat, dar a susţinut că sunt legale şi normale. "Sunt dispus să fac o evidenţă a numărului de persoane care nu ştiu pe ce criterii - dar aici veţi descoperi copii de primari, verişori, verişoare, etc. - au fost angajate în perioada 2012-2016 în Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate", a afirmat vicepreşedintele CJ.

Provocat să-şi argumenteze cu exemple afirmaţiile, Traian Bodea a evitat să o facă. "Mă miră faptul că cei de la PNL ies să condamne lucrul pe care ei l-au făcut. Noi nu am ieşit public să spunem ce am găsit la CJ Bihor, nici la instituţiile subordonate, dar avem rapoarte de audit, avem o evidenţă. Dacă va fi nevoie, le putem face publice…", a continuat el, din nou fără exemple concrete.

În acelaşi ton, Bodea a spus că a identificat "anomalii" făcute de conducerea liberală la judeţ. "Mă aştept la o minimă decenţă din partea celor de la PNL. Şi la instituţiile de cultură sunt probleme. La fel şi la DGASPC. Nu cred că este în măsură PNL să vorbească despre angajări când şi femeile de serviciu au fost angajate pe criterii politice. Nu suntem noi, actuala conducere, campioni în angajări pe criterii politice",

"Ne dăm virgine politice"

Şi vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, i-a răspuns preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, în aceeaşi conferinţă, recunoscând şi el "practicile" politice. "Venim şi ne dăm virgine politice şi acuzăm angajări pe criterii politice. Da, este o stare de fapt. În consiliile de administraţie sunt reprezentanţii celor care guvernează, atât local cât şi naţional. E un fenomen care s-a întâmplat în fiecare mandat şi se va întâmpla şi de aici înainte", a spus Corcheş, considerând situaţia normală.

Acesta i-a transmis edilului de Oradea că ar trebui să se ocupe de problemele oraşului, "în calitatea sa de prim gospodar". "Spre exemplu cu Dealul Ciuperca, o investiţie extraordinară pentru oraş, s-au cam grăbit să prindă startul campaniei electorale, să ia beneficii de imagine", a acuzat Corcheş, care i-a cerut lui Bolojan să explice în ce stadiu este procedura de recuperare a banilor investiţi în proiect.

Totodată, Corcheş l-a corectat pe Ilie Bolojan spunând că alveolele "sinucigaşe" la care a făcut referire de pe drumul Oradea – Cluj ar fi fost amenajate pe vremea Guvernului tehnocrat. "Domnia sa uită că acele alveole au fost făcute când domnul Sorin Buşe, cu care negocia un loc pe listele PNL la alegeri, era în funcţie în mega-Guvernul tehnocrat. Atunci înţeleg că n-au fost atât de periculoase aceste alveole", a spus Corcheş.

Citeşte pe această temă:

"Patronii" Bihorului: Şefii Consiliului Judeţean umplu cu neruşinare schema de personal, cu clienţi politici care nici măcar nu merg la serviciu

Bolojan atacă valul de angajări de la Consiliul Judeţean: "Scopul unei autorităţi nu este să ofere slujbe celor care nu se pot angaja în privat"

Ilie Bolojan le cere şefilor din CJ Bihor să îşi onoreze funcţiile şi să reprezinte interesele judeţului la Bucureşti