În Bihor se instaurează timid și normalitatea. În curând, locuitorii din Beiuș, Marghita, Salonta și Aleșd vor avea cum să scape de deșeurile voluminoase ori de cele periculoase gratuit și fără să încalce legea.

Consiliul Județean Bihor a anunțat că centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (CAV) din aceste orașe au fost finalizate și vor fi deschise de îndată ce regulamentele lor de funcționare vor fi aprobate.

Fiecare centru are containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deşeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice, electrocasnice, electronice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn și mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri care au un conţinut periculos.

Cele patru platforme au fost amenajate de asocierea firmelor SC Da Vinci Construct&Proiect SRL și SC Antrepriză Construcții Edilitare SRL, pentru o sumă de peste 5 milioane de lei, fără TVA. Mai precis, platforma din Aleșd a costat 1,1 milioane lei, cea din Beiuș 1,4 milioane, centrul din Marghita – 1,3 milioane lei, iar cel din Salonta 1,2. „Finanțarea a fost asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020”, a transmis CJ Bihor.

În total, Bihorul trebuie să aibă, până la finalul anului, 32 de asemenea platforme. Rețeaua cuprinde și localitățile Valea lui Mihai, Săcueni, Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin, Sânnicolau Român, Aușeu, Avram Iancu, Balc, Borș, Buntești, Chișlaz, Cociuba Mare, Copăcel, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lăzăreni, Nojorid, Paleu, Spinuș, Ștei și Vașcău. Pentru toate acestea, licitațiile publice sunt în etapa de evaluare a ofertelor.

„Ne propunem ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm toate cele 32 de platforme. În felul acesta sperăm să se reducă deșeurile care sunt depozitate ilegal în șanțuri, pe marginea drumurilor, în pădurile și râurile din județul nostru. Avem în derulare și alte proiecte pentru a le asigura bihorenilor condițiile de a participa alături de noi la realizarea obiectivului nostru comun, un Bihor curat”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Instituția a mai anunțat că regulamentul de funcționare al celor patru centre va fi stabilit de către Consiliul Județean Bihor, Ecolect Group și primăriile implicate.

Rămâne de văzut care vor fi comunele vecine arondate acestor CAV-uri și în ce condiții vor putea bihorenii care n-au la dispoziție o asemenea infrastructură în orașul sau comuna lor să arunce și ei deșeurile de care, altfel, nu au cum să scape fără să încalce legea sau fără să le transporte la depozitul județean din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!