Decizie importantă, anunţată de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV). Reprezentanţii acestuia au decis luni ridicarea limitării de vârstă pentru administrarea vaccinului anti Covid AstraZeneca, ser care până acum era administrat doar persoanelor cu vârsta de sub 55 de ani!

Hotărârea a fost luată în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România.

"Măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, a experienţei şi deciziilor altor state europene, precum şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului", arată CNCAV.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva Cvid-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România, după Pfizer BioNTech şi Moderna.

Până duminică, în ţara noastră au fost imunizate cu vaccinul AstraZeneca 187.294 de persoane, fiind înregistrate 32 de reacţii adverse tip local şi 1.956 tip general, după cum menţionează Digi24.ro. România a primit până acum un total de 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.

În cazul acestui tip de vaccin, se administrează două doze, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

În România, până acum, vaccinarea împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca a fost recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, însă mai multe ţări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia şi Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane "instrucţiunile" necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.

Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 şi +8 grade Celsius, cu menţinerea lanţului de frig impus de producător, şi are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.