De la toţi clienţii orădeni, persoane fizice şi juridice deopotrivă, RER Ecologic Service ridică gratuit fracţia uscată, adică deşeurile care pot fi reciclate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu), tocmai pentru a-i încuraja pe toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv.

Însă unele firme orădene încearcă să fenteze operatorul de salubritate şi aruncă deşeurile menajere în containerele dedicate reciclabilelor, numai ca să scape de ele gratuit. Muncitorii RER Ecologic Service nu cad, însă, în capcană şi nu adună pseudo-reciclabilele, care ar compromite şi deşeurile colectate corect.

Fenta din container

În ultimele luni, tot mai multe companii din oraş au solicitat RER Ecologic Service să le schimbe cel puţin unul din recipientele deţinute pentru deşeurile menajere în container pentru deşeuri reciclabile. Iniţiativa ar fi lăudabilă, dacă firmele ar demonstra că pun preţ pe colectarea selectivă. În realitate, însă, după cum au depistat muncitorii RER Ecologic Service, multe din aceste societăţi nu fac altceva decât să „mascheze” deşeurile menajere în containerele galbene, doar ca să nu plătească pentru colectarea lor.

O dovadă este şi faptul că, în ciuda multelor solicitări de acest gen, cantităţile de deşeuri menajere adunate de RER Ecologic Service din oraş nu au scăzut. Deci firmele nu au mai puţine gunoaie, ci doar le „dosesc”.

Bulină cu mesaj

Odată amestecate cele două fracţii, deşeurile reciclabile nu mai pot fi valorificate. Este evident că o hârtie pe care a curs ulei sau alte lichide nu mai are cum fi reciclată. Tocmai de aceea, muncitorii RER Ecologic Service de pe traseele de colectare a deşeurilor reciclabile, care se parcurg în zile diferite de cele în care se ridică deşeurile menajere, nu colectează fracţia uscată contaminată.

În schimb, pe fiecare container dedicat reciclabilelor, dar care are în el resturi menajere, lipesc de acum înainte o bulină roşie, care îi anunţă pe patronii firmelor că deşeurile aruncate sunt neconforme, drept urmare nu au fost colectate. Ele vor fi luate doar de utilajele care adună deşeuri menajere, la următoarea colectare, şi vor fi şi facturate ca atare. Aşa cum, de altfel, este corect...