Luni dimineaţă, la ora 8, la toate şcolile din Bihor a debutat prima etapă de înscriere în învăţământul primar.

"Înscrierile au debutat fără probleme. La ora 9 aveam deja 12 cereri înregistrate", a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, inspectorul şcolar general Nicolae Avram.

Copiii care împlinesc şase ani până la data de 31 august 2015 trebuie înscrişi obligatoriu în clasa pregătitoare, în timp ce pentru cei care împlinesc această vârstă între lunile septembrie şi decembrie, înscrierea este opţională. Aceştia din urmă trebuie însă să treacă şi printr-o evaluare psihosomatică, pentru a putea începe şcoala în toamnă.

Prima etapă de înscrieri în învăţământul primar se întinde până pe 13 martie. Părinţii trebuie să completeze online sau la şcoala unde doresc să-şi înscrie copilul cererile-tip de înscriere.

Pe 16 martie va avea loc distribuirea la şcolile de circumscripţie a elevilor pentru care părinţii au ales această opţiune, iar între 17 şi 19 martie vor fi rezolvate restul cererilor, adică vor fi admişi sau respinşi copiii înscrişi la alte şcoli decât cele de circumscripţie, pe locurile rămase libere după repartizarea elevilor de circumscripţie.

Pe 20 martie va avea loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală, nu au fost admişi din lipsa de locuri şi şi-au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

În fine, între 20 şi 21 martie 2015 se vor afişa în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

A doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare va debuta pe 23 martie, când procedura trebuie afişată la şcoli şi pe site-ul inspectoratului. Între 24 martie şi 3 aprilie, părinţii vor depune cererile de înscriere la şcoli. Pe 10 aprilie se vor afişa listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare.

Ministerul Educaţiei permite şi în acest an excepţia înscrierii direct în clasa I, în cazul copiilor de 7 ani care nu au urmat până acum clasa pregătitoare. Părinţii acestor copii vor trebui să depună cererile de înscriere la şcolile de circumscripţie între 23 februarie şi 13 martie, iar între 23 martie şi 3 aprilie la alte şcoli decât cele la care sunt arondaţi.