Unul dintre cele mai vechi și cunoscute parcuri din Oradea, Petőfi, a intrat în șantier. Primăria a anunțat, joi, că au început lucrările de modernizare a acestei zone verzi, în valoare de peste 7 milioane de lei.

Deocamdată, muncitorii firmei Dumexim, care a câștigat licitația pentru execuție, pregătesc terenul, demontând echipamentele de joacă, coșurile de gunoi și mobilierul urban.

„Intervențiile au fost gândite în așa fel încât să nu altereze caracterul istoric al parcului. Amenajările au la bază un studiu peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică. În urma acestora, suprafața verde va crește cu 6,77%, de la 16.932 mp la 18.079 mp”, a informat Primăria, printr-un comunicat de presă.

Proiectul de modernizare vizează amenajarea și uniformizarea aleilor și a scărilor de acces, introducerea unei funcțiuni noi în zona centrală a parcului, mai precis a unui local de alimentație publică cu terasă, restaurarea zidurilor de sprijin și reamenajarea zonei cu pergole.

De asemenea, fântâna centrală din parc va fi transformată în grădină japoneză, iar spațiul de joacă pentru copii va fi refăcut. Proiectul mai prevede reamenajarea zonelor verzi, dezafectarea unor construcții utilitare existente, crearea de rețele pentru apele pluviale, realizarea iluminatului public și a sistemului de curenți slabi, necesar pentru montarea de camere video și de rețea wi-fi, realizarea unui sistem de irigație automatizat, montarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete) și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

„În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp”, a mai comunicat Primăria.

Lucrările au un termen de execuție de 12 luni. Municipalitatea a mai precizat că, din valoarea totală a lucrărilor, de 7.055.070,17 lei fără TVA, proiectarea costă 160.000 de lei, fără TVA, iar execuția propriu-zisă 6.895.070,17 lei, tot fără TVA.

Istoria parcului

Parcul Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş și, după darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

În toamna anului 1888, șeful Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz, a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.

Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!