Unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Oradiei, complexul Rimanóczy de pe strada Nicolae Grigorescu din centrul municipiului, care include fostul Hotel Crișul Repede și fosta cafenea Royal, convertită ulterior în restaurantul Oradea, iar mai târziu în localul Butoiul de Aur, a intrat în șantier.

Proprietarul clădirilor, RSH Invest SRL, o firmă din portofoliul Lotus Center SA, grup patronat de omul de afaceri Alexandru Mudura, și-a asumat să transforme monumentul în hotel de 4 stele.

Termen: 3 ani

Proiectul de reabilitare a primit acordul Primăriei Oradea încă din anul 2021, dar lucrările propriu-zise abia au demarat. Clădirea a fost acoperită cu plase de protecție, iar spațiile din interior au fost golite.

Constructorul este firma orădeană Abed Nego SRL, care pe propria pagină de Facebook a publicat mai multe imagini din interiorul complexului. Fotografiile arată că o parte dintre decorațiunile spectaculoase din interiorul restaurantului s-au păstrat.


(sursa foto: Abed Nego)

Potrivit afișului specific șantierelor, pus pe fațada clădirii, lucrările au început pe 4 decembrie 2023 și au un termen de execuție de 36 de luni, astfel că data finalizării lor este 4 decembrie 2026.

În urmă cu trei ani, când a avizat lucrările, Primăria Oradea a transmis că investitorul va păstra funcțiunile originale ale spațiilor reprezentative ale clădirii, adică hotel, restaurant, cafenea și braserie. Fostele băi publice vor deveni o sală multifuncțională, în care luminatorul va fi păstrat. Camerele de cazare vor fi la etajele 1 și 2 ale clădirii.

Primul „SPA” din Oradea

Deschis în anul 1891, hotelul Crișul Repede din centrul Oradiei a fost una dintre cele mai moderne clădiri ale orașului, având baie de cadă și de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. Arhitectul și proprietarul impozantei clădiri a fost Rimanóczy Kálmán senior.

La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică.

La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic.

Pereţii cafenelei au abundat în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

Având în faţă şi o grădină de vară, cafeneaua Royal şi-a câştigat printre orădeni faima unui local perfect pentru loisir. „La Cafeneaua Royal îşi dă întâlnire tot publicul select din Oradea. Concertează cea mai bună orchestră”, arăta o reclamă a vremii.

Rimanóczy a cerut prin testament ca hotelul să intre în proprietatea oraşului şi să-i poarte întotdeauna numele, lucru ignorat de comunişti. Cafeneaua a devenit Restaurantul Oradea, iar numeroşi musafiri de seamă ai oraşului, actori ori cântăreţi, au trecut pe aici şi şi-au lăsat iscălitura în cartea de onoare.

După 1989, clădirea a fost mult modificată, iar baia cu aburi a dispărut pentru totdeauna. Ulterior, restaurantul de la parter, redenumit între timp Butoiul de Aur, a mai fost redeschis și închis de câteva ori, însă în ultimii ani a mai primit oaspeți doar cu ocazia unor petreceri private.


Așa va arăta hotelul de 4 stele, conform proiectului aprobat de Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!