50 de elevi de la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea şi de la Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş din Beiuş s-au implicat, pe parcursul săptămânii care se încheie, dedicată şcolii altfel, în construcţia unor case pentru nevoiaşi, în cadrul programului naţional "Să ştii mai multe, să fii mai bun".

Potrivit unui comunicat din partea fundaţiei Habitat pentru Umanitate, cea care a şi făcut posibilă implicarea elevilor în proiectul construcţiei de case sociale, elevii se adaugă voluntarilor din străinătate care, din 2002, vin în Beiuş să construiască locuinţe pentru sărmani.

"În calitate de dirigintă, am trăit împreună cu elevii clasei mele o experienţă de neuitat. A fost o lecţie de viaţă trăită intens, un moment în care elevii au reuşit să distingă clar noţiunile de "dorinţă" şi "nevoie", fiind sensibilizaţi pe latura umană care, de foarte multe ori este omisă în viaţa de zi cu zi. Elevii au înţeles ce înseamnă să ajuţi concret, să te dedici, să participi activ şi conştient la viaţa comunităţii", a declarat profesoara Mihaela Pap, de la Colegiul Economic.

În cele trei zile petrecute la Habitat, elevii au derulat, alături de membrii fundaţiei, activităţi variate. După ce au aflat detalii despre ce este şi ce face Habitat, tinerii au participat pentru câteva ore şi la un curs de eficienţă energetică susţinut de asociaţia beiuşană.

O zi întreagă a fost dedicată şi muncii în şantier în ciuda faptului că vremea a fost total potrivnică, lucru care însă nu i-a împiedicat pe voluntari să realizeze ceea ce şi-au propus. Astfel ei au transportat şi aranjat lemnul necesar construirii a 10 case ce vor fi ridicate într-o săptămână tot cu elevi, la sfârşitul lunii iunie la Beiuş în cadru proiectului "Build the Wesley Way".

"Eu sunt pentru prima dată la o astfel de activitate, dar cu siguranţă vreau să o repet! M-am simţit şi m-am distrat atât de bine încât am devenit cel mai mare fan Habitat. În plus am făcut ceva util şi mă bucur că am ales să particip alături de colegii mei cu care am făcut o echipă nemaipomenită", a mărturisit Ionuţ, unul dintre tinerii voluntari participanţi la acţiune.

Tot în această săptămână, la Ştei, 21 de voluntari din Irlanda au ajutat o familie să-şi împlinească visul de a avea o locuinţă. Ei au lucrat întreaga săptămână la construcţia acestei case iar vineri, 5 aprilie, au participat şi la ceremonia de inaugurare a casei într-un cadru festiv şi în prezenţa unei asistenţe emoţionate.