Explicaţie revoltătoare, oferită de PSD în privinţa modificării Codului Penal. Într-un clip postat de viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman, și distribuit de ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi de PSD Craiova se arată că, prin folosirea imaginilor captate de camerele de filmat, "poliţia incompetentă" vrea doar să caute ţapi ispăşitori şi nu adevăraţii făptuitori! 

"La metrou are loc o crimă. Se poate întâmpla să fii şi tu prin preajmă. Şi se poate întâmpla ca poliţia incompetentă să nu-l identifice pe ucigaş şi să caute un ţap ispăşitor. Iar tu ai putea fi acel ţap ispăşitor. Poliţia ar spune că tu eşti înregistrat pe camerele de luat vederi deşi nu se vede foarte clar. Asta ţi poate întâmpla acum, chiar ţie! Dar dacă se modifică legea, iar Directiva Europeană intră în vigoare, atunci tu vei avea dreptul să ceri expertizarea probei video. Legea poate fi de partea ta! Nu de partea poliţiei sau a procurorilor incompetenţi. Parlamentul trebuie să modifice legile justiţiei în folosul oamenilor. Gata cu ţapii ispăşitori", se arată în textul prin care PSD susţine modificările la Codul Penal. 

Postarea, care a fost distribuită de mai mulţi membri PSD, a stârnit revolta românilor în mediul online, fiind ştearsă ulterior de pe Facebook.

"Inca o manipulare ieftina si JENANTA a celor care vor sa puna pumnul in gura justitiei si a politistilor. In acest fel de tot rasul se incearca discreditarea celor care aplica legea. Nu, domnilor! Nu politistii sunt incompetenti, dvs. sunteti! Cei care legiferati infractionalitatea, nu noi", a fost mesajul cu care a fost postat videoclipul pe pagina Facebook Politistii au umor.

Site-ul adevarul.ro aminteşte că reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE vor să modifice Codul Penal, astfel încât imaginile video să nu mai poată fi probe la dosar. 

"Fără camere nu am fi putut să dăm imagini publicului cu criminala de la metrou. Nu am fi putut să ne dăm seama clar ce s-a întâmplat acolo. Nu am fi putut să ne dăm seama de traseul autoarei şi nu am fi putut să constituim probatoriul din dosar. În plus, colegii mei  care au depistat-o au avut o fotografie. De pe camere am avut fotografia. Camere video au făcut diferenţa şi au fost esenţiale. Ele sunt esenţiale în orice ţară civilizată. O cameră video e obiectivă", a explicat comisarul-şef Radu Gavriş, şeful Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei, legat de cât de periculoase sunt, pentru siguranţa populaţiei, noile prevederi.

De altfel, pentru faptul că şi-a făcut publice opiniile, Gavriş s-a trezit criticat de ministrul de Interne PSD Carmen Dan. Este obligaţia şefilor poliţiei române să verifice dacă avea permisiunea de a da interviu, a declarat ea, adăugând că opinia comisarului nu reflectă poziţia ministerului de interne.

"Nu, nu se face o anchetă. Este un polițist care și-a exprimat un punct de vedere, repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcții impun o anumită reținere. Cred că polițiștii trebuie să se țină departe de sfera politică și din punctul meu de vedere atât timp cât și-a expus public o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, ca un bun specialist, și-a adus singur un deserviciu", a declarat marţi Carmen Dan.