Peste 2.500 de voluntari s-au adunat, sâmbătă dimineață, la marginea satului bihorean Leș, unde au sădit o pădure de la zero.

Elevi și profesori, angajați din companii, instituții și ONG-uri, mulți însoțiți de familii, au sădit peste 25.000 de puieți pe un teren degradat, creând astfel o moștenire verde pentru generațiile viitoare.

Organizatorii au pregătit și o surpriză pentru ei: la finalul acțiunii voluntare, îndrăgita trupă Direcția 5 a ținut un concert, chiar în mijlocul lor.

Pădure de 5 hectare

Acțiunea voluntară a început de dimineață, la marginea pădurii din Leș. Pe un teren de 5,1 hectare au fost trase sute de linii, iar voluntarii, „înarmați” cu hârlețe, au săpat gropi și au plantat puieți de stejar, cer și frasin. Angajați ai Direcției Silvice Bihor le-au explicat și cum se sădesc puieții, astfel încât să prindă rădăcini.

Majoritatea participanților au fost elevi din 10 școli bihorene și angajați din 35 de companii locale, care și-au adus la muncă și soții, soțiile și copiii. Lor li s-au alăturat angajați din 15 instituții locale și voluntarii strânși de 10 asociații.

„Sunt undeva la 2.275 de voluntari înscriși și prezenți și câteva sute care au venit neanunțați”, a explicat pentru BIHOREANUL Ionuț Coman, inițiatorul proiectului #unOMunPOMoŢARĂ...#oLUME!, care şi-a propus să împădurească Bihorul şi care în anii trecuţi a desfăşurat acţiuni similare la Sârbi şi Husasău de Tinca. Acțiunea de acum a organizat-o alături de asociația Crișana 6.

Numele acțiunii din acest an „O pădure de la zero”, este sugestiv, pentru că terenul pe care au muncit sâmbătă voluntarii era ceea ce specialiștii denumesc un teren degradat, adică un loc nefolosit și care nici nu poate servi altui scop. Peste ani, va deveni o pădure, organizatorii acțiunii asumându-și și să facă an de an lucrările necesare pentru dezvoltarea puieților.

Pompierii, prea harnici

Sâmbătă dimineață, fiecare grup de voluntari a primit în răspundere o parcelă, unde au sădit puieții. Printre cei mai harnici s-au dovedit cei peste o sută de pompieri bihoreni înscriși la acțiune, care au sădit rapid copacii în parcela lor, iar apoi au dat o mână de ajutor și altor voluntari.

„Mulți dintre noi am venit împreună cu familiile. Ne-a fost alocată o parcelă și cu entuziasmul specific am reușit să plantăm puieți de cer, stejar și frasin pe cinci parcele. De această dată nu am intervenit cu autospecialele specifice și echipamentele din dotare, ci cu multă energie și bună-dispoziție, date de faptul că putem contribui la protejarea vieții și în acest fel”, a declarat lt. col. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana.

Între entuziasm și... plictiseală

Elevii care au sădit puieți s-au arătat și ei entuziaști că pot contribui la un viitor mai verde în Bihor. „Am fost și anul trecut. E greu doar până te obișnuiești. Dar e important, pentru că salvăm mediul”, a spus Ștefan Jurcan, un copil care a mers la Leș alături de părinți.

„Cred că am plantat 10 sau 11 copaci. A fost foarte fain, mi-a plăcut”, a spus și Teodora, o copilă de 12 ani.

Alții au mărturisit că puteau munci și mai mult și, de altfel, s-au cam plictisit. „Am plantat în jur de doi copaci. A fost foarte ușor, am avut parte și de ajutor, dar sper că nu mai venim altădată. A fost plictisitor”, a spus Ciprian Jurca, elev la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea.

Concert în dar

Organizatorii le-au oferit gratuit voluntarilor nu doar mănuși, hârlețe și puieți de copaci, ci și gustări de fructe, sendvișuri, iar la final mâncăruri tradiționale: slănină, cârnați, ceapă și câte o farfurie de bogracs.

Atmosfera a fost una foarte plăcută: după ce au mâncat, voluntarii s-au odihnit, stând pe baloții de paie sau direct pe iarbă ori au jucat jocuri cu mingi. Pentru copii, organizatorii au dus tobogane gonflabile, animatori care i-au pictat pe fețe și un clovn, în timp ce adulții au putut savura, tot gratuit, bere și cafea oferite de partenerii evenimentului.

Surpriza cea mare a fost însă un concert în dar pentru toți cei care au muncit și care nu au știut că vor avea ocazia să asculte și muzică live. Îndrăgita formație Direcția 5 a urcat pe scena amplasată chiar pe câmp, lângă pădure, și a cântat pentru voluntarii care au dat dovadă de anduranță și au rezistat până la finalul acțiunii de plantare.

Neașteptându-se la asta, când și-au dat seama că pe scenă cântă cunoscuta formație românească, mulți oameni au venit în fața artiștilor și au început să cânte și să danseze.

Printre piesele cântate de Direcția 5 s-a numărat și cunoscuta „Îți mulțumesc”, solistul Cristi Enache spunându-le voluntarilor că le mulțumește pentru ce au făcut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!