Scandalul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, al cărui director, Florin Nicoară, a acuzat că şcoala este nedreptăţită, deoarece, conform planului de şcolarizare aprobat, urma să aibă din toamnă doar două clase de-a V-a, nu trei, cum a solicitat, pare că s-a încheiat.
O clasă în plus!
După ce 118 elevi bihoreni s-au înscris la concursul de admitere în primul an de liceu la Colegiul Gojdu, conducerea Inspectoratului Şcolar a decis să suplimenteze numărul de clase. Din cei 118 elevi, doar primii 60 clasaţi au putut să-şi confirme locul obţinut, deoarece, conform planului de şcolarizare în vigoare, Colegiul putea înscrie elevi în doar două clase.
Gojdiştii au sperat însă că IŞJ Bihor va modifica planul, motiv pentru care la avizierul şcolii a fost pus un anunţ care arată că, dacă se produce o schimbare şi vor putea fi înmatriculaţi mai mult de 60 de copii, adică dacă se suplimentează numărul de clase, părinţii vor fi sunaţi şi chemaţi la şcoală. Scenariu care, până la urmă, s-a petrecut!
"Astăzi (n.r. marţi), având în vedere cele 90 de note de promovare obţinute de cei 118 candidaţi (n.r. elevii care au luat peste 50 de puncte), Consiliul de Administraţie a hotărât că se impune luarea deciziei de a solicita Ministerului Educaţiei modificarea planului de şcolarizare şi de a avea cea de-a treia clasă", a declarat inspectorul şcolar general Alin Iuhas Novac, marţi, într-o conferinţă de presă.
"Vreau să văd cum am furat clase"
Aşa cum BIHOREANUL a scris în luna martie, profesorii şi părinţii de la Colegiul Gojdu au transmis memorii către IŞJ Bihor şi către Ministerul Educaţiei, prin care au cerut ca şcoala să aibă trei clase de-a V-a. În plus, directorul Florin Nicoară a declarat că ia în calcul chiar să dea în judecată IŞJ Bihor, cerând anularea planului de şcolarizare pe motiv că tăierea unei clase de-a V-a nu are altă justificare decât dorinţa lui Novac Iuhas de a reduce finanţarea şcolii.
Acum, şeful IŞJ spune că aşteaptă reacţii mai blânde. "Ceea ce nu înţeleg sunt discuţiile care au escaladat şi au fost întreţinute artificial de conducerea şi managerul acestei instituţii, prin luările de poziţii publice pe care le-a avut faţă de această situaţie. Acum, dacă putem conveni că acest subiect este încheiat, cred că s-ar impune şi solicit public o poziţie publică în care conducerea unităţii de învăţământ să argumenteze şi să-şi susţină toate afirmaţiile şi acuzaţiile aduse atât instituţiei, cât şi atacurile la persoană care m-au vizat. Fiindcă vreau să văd cum am furat clase de la o şcoală şi am dat la altele", a declarat Alin Novac Iuhas.
Excepţia Gojdu
Şeful IŞJ Bihor a mai spus că ia în calcul inclusiv să îl dea în judecată pe directorul Nicoară. "La adresa mea s-au afirmat multe prin petiţiile şi memoriile pe care le-au făcut. Sigur că, dacă nu vor fi explicaţii publice, îmi rezerv dreptul de a rezolva aceste probleme în civil, pentru că am fost acuzat de furt grosolan, abuz în serviciu şi de fals intelectual", a spus inspectorul şcolar general.
În final, Novac Iuhas a subliniat şi că numai Colegiul Gojdu pretinde clase în plus la nivel gimnazial, în timp ce alte şcoli din oraş acceptă că numărul elevilor este în scădere. "Este singura unitate din Oradea căreia îi termină două clase de-a VIII-a şi şi-a propus trei de-a V-a, în condiţiile în care toate celelalte şcoli au înţeles că nu e cazul să-şi propună mai multe clase. Vă rog să observaţi că la Eminescu termină două clase şi şi-au propus una. Nu ştiu ce vor spune acum celelalte şcoli. Probabil şi ei mă vor da în judecată", a spus şeful IŞJ Bihor, cu vădită ironie.