Reuniţi joi în ultima şedinţă înainte de începerea anului universitar 2016-2017, senatorii Universităţii din Oradea au refuzat să dezbată dacă ar trebui sau nu să suspende contractul de muncă al rectorului Constantin Bungău, trimis în judecată de procurorii DNA.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a figurat propunerea de suspendare a contractului de muncă al rectorului Constantin Bungău, aşa cum Codul Muncii prevede în articolul 52, alineatul 1, litera b, pentru angajaţii trimişi în judecată. Numai că, până la urmă, acest punct nu a mai fost supus votului senatorilor din Universitate.

Propunere respinsă

"Au fost mai multe opinii că nu este de competenţa Senatului suspendarea contractului de muncă individual, prevăzut de acest articol al Codului Muncii, pentru că nu suntem noi, senatorii, angajatori în contractul de profesor universitar", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, cancelarul Senatului, Daniel Paşca.

Astfel, în urma opiniilor exprimate de senatori cu pregătire în domeniul juridic, senatorii au decis să voteze dacă dezbat sau nu acest punct de pe ordinea de zi. "Au fost doar zece voturi pentru, restul împotrivă, aşa că nu am mai supus votului această propunere, iar Senatul nu îşi va exprima niciun punct de vedere faţă de posibila suspendare", a completat Paşca, precizând că s-a aflat în asentimentul senatorilor care au votat împotriva dezbaterii.

Preşedintele, altă opinie

Preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, cel care a introdus propunerea de suspendare a lui Bungău pe ordinea de zi a şedinţei, a cerut să se precizeze în procesul verbal al întâlnirii că el a votat pentru dezbatere. Altfel spus, Curilă şi-a dorit ca senatorii să voteze dacă suspendă sau nu contractul de muncă al rectorului Bungău, însă fără succes.

"Da, am cerut să se precizeze cum am votat, pentru a demonstra responsabilitatea în acţiunile pe care le-am făcut", a declarat Curilă, joi, pentru BIHOREANUL.

Nu se mai repetă

Preşedintele forului a explicat şi că a introdus acest punct pe ordinea de zi pentru că este convins că doar Senatul poate lua o astfel de decizie în privinţa rectorului. "Este adevărat că rectorul, în calitate de reprezentant al Universităţii, şi nu Senatul, semnează contractele de muncă, dar nu poate tot el să decidă şi pentru el. Pe marginea contractului său de muncă doar cel mai înalt for, Senatul, poate să se exprime", a declarat Curilă, asimilând forul legislativ al Universităţii ca angajator al rectorului, dar şi al profesorului Bungău.

Deşi convins că senatorii ar fi trebuit să supună la vot suspendarea contractului de muncă al rectorului, preşedintele Senatului spune că nu va reintroduce această discuţie pe ordinea de zi a vreunei şedinţe viitoare.