Sportivii români au participat la trei probe şi au cucerit trei medalii la întrecerile Campionatului European de Futnet găzduit de oraşul slovac Humenne în perioada 13-15 noiembrie. Cel mai bun jucător de simplu din Europa a fost desemnat salontanul Georgel Bobiş (foto).

Deşi apărut recent în peisajul sportiv românesc, futnetul a devenit în scurt timp foarte popular, având la bază regulile jocului cunoscut sub denumirea de tenis cu piciorul, labtenis (în Transilvania) ori fotbal-tenis. Înfiinţată la începutul acestui an, Asociaţia Futnet România a devenit rapid o forţă la nivel mondial, echipa naţională de seniori şi cea de juniori U21 urcând pe podium la competiţiile internaţionale (Campionat Mondial şi European).

Ultima izbândă a sportivilor tricolori a fost la Europenele de seniori, desfăşurat în Slovacia. Echipa formată din sportivii CS Tengo Salonta (pregătiţi de către antrenorul Vasile Sorean sr.) a urcat pe podium la toate cele trei probe de concurs, simplu, dublu, respectiv triplu, în ciuda concurenţei acerbe (la finală au fost prezente reprezentativele a 12 ţări de pe "Bâtrănul Continent").

Imnul României a răsunat la finalul probei de simplu, acolo unde salontanul Georgel Bobiş a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, după o finală câştigată fără emoţii (2-0 la seturi) în faţa cehului Ondrej Vít. Performanţa sportivului salontan a smuls aplauzele celor 1200 de spectatori prezenţi la finală, dar şi aprecierile presei de specialitate din Cehia şi Slovacia cele două super puteri ale acestui sport.

La dublu şi la triplu, România a ajuns în semifinale, dar a fost învinsă de mai puternica echipă slovacă, evoluând pentru medaliile de bronz. Ambele dispute au fost câştigate în faţa reprezentativei Hexagonului, prima cu scorul de 2-0 (11-9 în ambele seturi), a doua la mare luptă, scor 2-1 (5-11, 11-3, 11-6), după ce francezii au condus cu 1-0 după primul set.

Din lotul României au făcut parte sportivii Georgel Bobiş, Alex Sorean, Vasile Sorean jr., Nagy Darius şi Illyés Gergő, toţi fiind legitimaţi la CS Tengo Salonta.

"Ne-am bătut cu titanii, mă refer la cehi şi slovaci, dar am ieşit bine din această luptă. Gică Bobiş a fost aplaudat la scenă deschisă, ridicând în picioare 1200 de oameni, când a fost intonat imnul României. La dublu şi la triplu sunt mulţumit cu locul III. Am întâlnit adversari puternici, rezultatele reflectă raportul de forţe din acest moment", a declarat antrenorul lotului român, Vasile Sorean sr., la finalul Europenelor din Slovacia.

"Futnet România înseamnă oameni dedicaţi care vor să facă ceva pentru tenisul cu piciorul din România. Înseamnă jucători şi antrenori care doresc să ducă acest sport deosebit de popular în România în elita mondială, duelându-se cu cei mai buni adversari, în faţa unor săli pline", a precizat şi clujeanul Daniel Săsărman, preşedintele Futnet România.

Pe de altă parte, Tengo Salonta a câştigat Interliga 2015, competiţie la care au participat echipe din Cehia, Slovacia şi Polonia şi care este echivalentul Cupei Campionilor la fotbal.

Pentru a înţelege mai bine valoarea performanţelor obţinute de sportivii români la Europene trebuie menţionat faptul că Cehia are peste 8000 de jucători legitimaţi şi peste 100 de echipe, campionatul intern fiind împărţit în patru ligi, audienţa fiind de nivelul fotbalului din România. La finalele de campionat ori la competiţiile internaţionale găzduite de Cehia sau Slovacia, tribunele sunt pline indiferent de capacitate. La Humenne sala de 1.200 locuri a fost neîncăpătoare (în România găsim mai rar un sport de echipă care să umple o sală), iar România a smuls aplauzele si aprecierile tuturor. De asemenea, finalele CE au fost transmise de un post de televiziune din Cehia si pot fi revăzute pe http://nohejbal.tvcom.cz.