Piloții unui zbor din Reykjavik, Islanda, spre Regatul Unit al Marii Britanii au făcut o întoarcere de 360 ​​de grade, astfel încât toți pasagerii, indiferent de care parte a aeronavei se aflau, să se poată bucura de priveliștea spectaculoasă asupra aurorei boreale. Și echipajul unui zbor de pe ruta Kuusamo – Helsinki (Finlanda) a făcut un ocol pentru a-i surprinde pe călători cu un show al luminilor nordului.

Cadou din partea căpitanului

Un cuplu se întorcea din Reykjavik în Manchester, după ce tânărul a cerut-o în căsătorie pe iubita sa în timpul șederii în Islanda. Aceștia au avut parte de ruta vieții lor, când piloții companiei Easy Jet au făcut un ocol pentru a le oferi o priveliște spectaculoasă asupra luminilor nordului.

Cei doi, precum și toți pasagerii de pe partea dreaptă a avionului, ar fi pierdut show-ul dacă piloții nu ar fi făcut manevra de întoarcere.

(sursa foto: Twitter / Adam Groves)

În aceeași aeronavă s-au aflat și persoane care se duseseră în Islanda anume pentru a vedea spectaculosul fenomen, însă fără succes. Astfel, surpriza pe care le-au făcut-o piloții a fost cu atât mai apreciată. 

„Am decolat, iar la un moment dat, piloții au stins luminile, iar pasagerii așezați pe partea stângă au putut vedea luminile nordului”. Cei de pe partea dreaptă, însă, au crezut că le vor rata din nou. „Dar după câteva minute, au făcut o întoarcere de 360 de grade pentru ca toată lumea să le poată vedea”, au spus Adam și proaspăta lui logodnică, citați de New York Post.

Și stewarzii care serveau băuturi, s-au grăbit pentru ca să se poată stinge luminile, dar nu s-au așteptat ca avionul să facă virajul de 360 de grade.

Un purtător de cuvânt al companiei EasyJet a spus că „pilotul a fost fericit că a putut opera genul acesta de manevră controlată pentru ca toți pasagerii să poată avea parte de una dintre cele mai grozave priveliști ale naturii”.

(sursa foto: Twitter / Røśš Stîçkå)

„Buclă” pentru lumini

Și pentru pasagerii zborului Finnair de pe ruta Kuusamo - Helsinki, piloții au făcut această buclă suplimentară în calea lor de zbor, astfel încât nimeni să nu rateze priveliștea uimitoare.

Purtătorul de cuvânt al Finnair a spus, printr-un comunicat, citat de Washington Post, că pilotul Tuomo Järvinen a făcut această buclă pentru a se putea bucura toți pasagerii, iar, deși manevra se face rar și doar în cazuri de condiții meteo dificile, de data aceasta s-a realizat în condiții optime, echipajul a fost mereu în contact cu solul, a urmat instrucțiunile controlorilor de trafic și avionul a aterizat la timp la destinație.

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în emisfera nordică, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Termenul a fost folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Pasagerii le-au mulțumit piloților ambelor aeronave, postând pe platformele de social-media. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!