În sectorul public din România s-a instaurat oficial austeritatea. Ordonanța cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, 34/2023, a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede măsuri pe care trebuie să le respecte instituțiile publice din țară.

Printre altele, cheltuielile cu bunuri și servicii trebuie reduse cu 10%. Economia nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Nicio instituție sau autoritate publică nu mai poate să cumpere sau să închirieze mașini, mobilier și aparatură birocratică. Excepție fac instituțiile nou-înființate, achizițiile prin Programul Rabla sau din PNRR. Achizițiile în curs se vor finaliza, dacă deja a fost transmis spre publicare anunțul sau invitația de participare.

O altă măsură prevăzută de Ordonanța Austerității este înghețarea angajărilor la stat, excepție făcând instituțiile din educație și sănătate. În schimb, se vor putea face transferuri între instituții, iar șefii vor putea fi numiți în funcție temporar, fără concurs.

Documentul mai prevede limitarea la maximum două (de la trei, câte erau până acum) a mandatelor membrilor consiliilor de administrație și scăderea numărului de posturi din Guvern, fiind afectați consilierii și angajații cabinetelor prim-ministrului, vicepremierilor, miniștrilor și secretarilor de stat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!