Schimbare de optică în ce privește acceptarea României în Spațiul Schengen. Austria și-a dat acceptul pentru acest demers, însă cu câteva condiții. 

Anunțul a fost făcut printr-o postare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Facebook, de premierul Marcel Ciolacu.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a anunțat premierul.

Acesta a adăugat că în ultima perioadă România a făcut „eforturi mari” pentru a ajunge în acest punct.

„Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a mai scris Ciolacu.

În mesaj nu au fost date și alte detalii și, deocamdată, nu a fost făcut public nici un calendar de aderare.

Cert este că anunțul venea la câteva ore după ce ziarul austriac Kleine Zeitung a scris, citând surse guvernamentale, că „Austria pregătește acum calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria - dar numai pentru călătorii aeriene și în anumite condiții, printre care efectuarea de controale mai stricte la frontieră”.

Guvernul austriac a provocat nemulțumiri la Bruxelles de mai bine de un an. Vetoul roș-alb-roșu asupra aderării planificate a României și Bulgariei la UE la Schengen nu numai că a lăsat țările afectate furioase, ci și celelalte state membre au subliniat cu furie faptul că ambii candidați au îndeplinit deja cerințele relevante ale UE. Dar cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner (ambii ÖVP) s-au menținut la refuzul, spunând că, din cauza numeroaselor controale la frontierele interne, sistemul Schengen este acum departe de libertatea de călătorie prevăzută inițial și este „întrerupt”, iar sistemul are nevoie să fie „reparat în loc de extins”. Unsprezece țări efectuează în prezent astfel de controale”, precizează jurnaliștii de la Kleine Zeitung.

HotNews.ro scrie, citând „Kurier”, că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, se va afla la începutul săptămânii viitoare în Slovenia pentru a discuta cu reprezentanții României și Bulgariei ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca Austria să fie de acord cu „Air Schengen”.

În urmă cu câteva zile, EuroNews scria că Austria s-a opus din nou ferm aderării României și Bulgariei la Schengen, pe motiv că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devină mai bun”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!