Premierul României, Marcel Ciolacu, a confirmat că România blochează accesul reprezentanților Austriei la reuniuni ale NATO, această țară nefiind membră a alianței, ci având statutul de „membru-partener”.

Este o replică pe care România o dă Austriei în contextul în care austriecii au respins accederea României în Spațiul Schengen.

„Ca un ipocrit...”

Întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă este adevărată informaţia conform căreia România se opune accesului a doi ofiţeri ai armatei austriece la reuniuni ale NATO - apărută în presa din Austria -, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Categoric!”.

Prim-ministrul a continuat criticând oficialii austrieci, în special pe cancelarul Karl Nehammer, pe care l-a făcut „ipocrit”. 

„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând şi eu, în funcţia de prim-ministru, şi domnia sa, suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am şi spus: eu, cât timp sunt prim-ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit şi să umilească în continuare România. De fapt, România ţine spatele frontului din Ucraina. În timp ce România respectă toate sancţiunile împotriva Rusiei, toate, fără excepţie, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia (...) tu, Austria, eşti o ţară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea Armatei, România îşi măreşte alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca să descurajeze ceea ce doreşte să facă Rusia. Şi tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are dreptul în Schengen fără să justifici deloc vetoul tău”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro. 

Premierul a spus că, dacă Austria își va folosi din nou dreptul de veto împotriva României în privința primirii în Spațiul Schengen, Guvernul României va ataca decizia la Curtea Europeană de Justiție.

„Eu voi ataca, ca Guvern, dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou vetoul, voi ataca la Curtea de Justiţie Europeană. Mai mult, voi cere ca Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la Spaţiul Schengen. Nu luăm sancţiuni economice, noi respectăm sancţiunile impuse Rusiei, Austria nu le respectă”, a mai afirmat Ciolacu.

România îi ține pe austrieci în stand-by

Ziarul austriac Kurier a anunțat zilele trecute că doi ofițeri ai forțelor armate austriece de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la Alianță din cauză că accesul lor este întârziat de România, care a cerut timp de gândire.

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă pentru APA că România a solicitat mai mult timp, până la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detașarea voluntară a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate austriece la sediul NATO.

Austria nu este membră NATO, ci membru-partener al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO (din 1995), cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Politolog austriac: „Austria va renunța la veto”

În ceea ce privește poziția Austriei privind accederea României la Spațiul Schengen, un politolog austriac, prof. Reinhard Heinisch, a comentat într-un interviu pentru postul naţional de radio BNR din Bulgaria motivul intern al blocadei impuse de guvernul conservator naţional de la Viena pentru aderarea Bulgariei şi României la Schengen. Heinisch a subliniat că, după alegerile parlamentare de anul viitor, Austria va renunţa la vetoul pentru Schengen, potrivit Rador Radio România.

„Ceea ce ar putea determina mai degrabă guvernul să renunţe la blocadă sunt interesele businessului austriac. În timpul dezbaterilor parlamentare, s-a constatat că firmele austriece suferă pierderi din cauza faptului că Bulgaria şi România nu sunt încă în Schengen. Partidul Popular de guvernământ nu este doar un partid conservator care se aliază cu extrema dreaptă. Este un partid care apără interesele comunităţii de afaceri, iar businessul înţelege deja că vetoul împiedică relaţiile economice cu Bulgaria şi România", a menţionat Reinhard Heinisch.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!