Austria își menține vetoul în privința aderării României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, anunță g4media.ro.

„O includere completă în acest stadiu ar fi greșită”, a anunțat ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner. „Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a mai spus el.

Întrebat care sunt condițiile pe care cele două țări ar trebui să le îndeplinească în continuare, el a răspuns: „Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”.

Karner a evidențiat că un pas înainte s-a făcut cu Schengen aerian și maritim, iar aceste eforturi trebuie să avanseze „pas cu pas”.

„Nu este treaba Austriei să elaboreze un calendar sau să facă vreo reglementare. Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”, a mai spus el.

Reamintim că România a aderat la Schengen, însă doar cu spațiile aerian și maritim, unde vor fi ridicate controalele începând cu 31 martie 2024, miza reală fiind însă aderarea terestră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!