Nu s-au lăsat păgubaşi şi au primit o nouă amendă! Firma din Austria care a organizat competiţia de off-road Superkarpata Trophy 2016 şi care joi a fost amendată de comisarii de mediu bihoreni pentru că prima etapă a concursului a trecut prin arii protejate din Bihor fără acordul custozilor, a încălcat măsura impusă de Garda de Mediu de a nu continua concursul.

Cu ajutorul Poliţiei, al mai multor asociaţii de vânătoare, al custozilor ariilor protejate din Bihor şi al unor ocoale silvice, comisarii Gărzii de Mediu i-au prins, sâmbătă şi duminică, pe cei 26 de şoferi de jeep-uri off-road care au descins încă de la începutul săptămânii trecute în judeţ, că şi-au continuat competiţia, trecând prin alte trei arii protejate, coridorul Munţii Bihorului, Platoul Vaşcău din Munţii Codru Moma şi Defileul Crişului Negru. Nici pentru această etapă a concursului, organizatorii nu au avut avizul custozilor.

"Pentru nerespectarea măsurii impuse, am decis aplicarea unei noi sancţiuni, în valoare de 100.000 de lei", a declarat, luni, comisarul de mediu Sever Şerbănescu pentru BIHOREANUL. Astfel, în total, firma austriacă a fost amendată de Garda de Mediu cu 150.000 de lei.

În faţa comisarilor de mediu, reprezentanţii firmei organizatoare au susţinut că nu au ştiut că au nevoie de acordul custozilor, arătând că deţin un aviz de la Romsilva, care le dă dreptul să străbată drumurile forestiere. De ce în urmă cu trei ani, când au mai organizat această competiţie, au solicitat acordul custozilor, n-au mai explicat.

"Oricine, indiferent de unde provine, trebuie să respecte legislaţia în vigoare. Cum am promis, monitorizăm în continuare activităţile în parcuri naturale şi naţionale şi garantăm că vom fi din ce în ce mai prezenţi în aceste zone", a declarat şi comisarul adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert.

În primăvara acestui an, comisarii de mediu bihoreni au mai amendat organizatorii unui concurs moto care s-a desfăşurat în rezervaţia Codru Moma, tot fără acordul custodelui. Sancţiunea de 50.000 de lei a fost contestată în instanţă, la Judecătoria Beiuş, care a respins plângerea.