Singura monografie din ţară a unui restaurant care are propria carte de onoare a fost lansată miercuri la Primăria Oradea. Sub semnătura profesorului bihoreanul Constantin Butişcă, cartea "Autografe pentru orădeni" dă valoare culturală semnăturilor şi gândurilor a sute de personalităţi din toată lumea, adunate în cartea de onoare a Restaurantului Oradea în ultimii 29 de ani.

La eveniment au participat peste 150 de persoane, printre care viceprimarul Oradiei Ovidiu Mureşan, subprefectul Cristian Bitea, directorul Teatrului Regina Maria Daniel Vulcu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, Lucian Silaghi şi şeful Poliţiei bihorene, Liviu Popa.

Bun cultural

Ideea realizării cărţii de aur a Restaurantului Oradea aparţine Maricicăi Bondici, care decenii la rând a fost şefa acestui local. Primul autograf datează din 1983 şi îi aparţine maiorului Miron Ignat, pe atunci şeful Centrului Militar Judeţean Bihor. "Fantastica idee de a se fi înfiinţat această carte. Cui îi aparţine oare ideea? Deschideţi, citiţi şi veţi găsi răspunsul", scria el, lăudând-o astfel pe iniţiatoare.

A urmat o pauză de trei ani, iar în ianuarie 1986 actorul Ion Caramitru a reînceput seria colecţiei de semnături, neîntreruptă până în prezent. Sunt prezente între coperţi personalităţi ale culturii româneşti dar şi internaţionale, de la capete încoronat şi preşedinţi de republici, la oameni de cultură din cele mai vaste ale ei domenii, însă şi oameni simpli care au ţinut să-şi puncteze trecerea prin Oradea în cuvinte de laudă la adresa ospitalităţii cu care au dat piept aici.

Între "semnatari" se numără fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Adrian Năstase, actori precum Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu Bitănescu sau Ion Lucian, Ştefan Augustin Doinaş, fostul ministru al Culturii din Republica Moldova, Ion Ungureanu, prinţul moştenitor al Austriei Otto von Habsburg, dar şi Teodor Maghiar, fostul rector al Universităţii din Oradea.

Volumul reproduce, în 236 de pagini, toate autografele celor care şi-au pus semnătura în cartea restaurantului, ilustrate în fotografii şi însoţite de texte. "Cartea Restaurantului Oradea şi-a câştigat locul în cultura orădeană prin semnăturile a peste 400 de personalităţi din întreaga lume care, fiind în trecere prin oraşul nostru, au adăstat şi aici", a spus Constantin Butişcă.

Cartea reliefează şi personalitatea autorilor autografelor în scurte prezentări biografice care vin să accentueze valoarea semnăturilor. "Multe dintre aceste autografe nu sunt dedicate localului de alimentaţie publică, ci basculează spre Oradea, autorii lor dedicându-le oraşului şi oamenilor locului", a punctat autorul, exemplificând cu spusele poetului Grigore Vieru: "Eu, român basarabean, eram flămând nu de bucatele voastre, ci de sufletul vostru, pe care l-am găsit la Oradea, dar tot flămând am rămas".

Loc de întâlniri

De altfel, "Autografe pentru orădeni" nu este o simplă reproducere a autografelor din cartea de onoare a restaurantului orădean. Încă din primele pagini, autorul pune în lumină şi importanţa patrimonială dar şi istorică a clădirii care, de la construcţia sa - la mijlocul secolului XIX - şi până în prezent, a fost locul preferat de întâlnire a oamenilor de cultură din Oradea, în 1926 aici fiind şi sediul Clubului Ziariştilor. În opinia lui Butişcă acesta e şi motivul pentru care Restaurantul Oradea a devenit un altfel de lăcaş de cultură al municipiului de pe Crişul Repede.

Cei prezenţi s-au declarat încântaţi de iniţiativă. Lucian Silaghi, de pildă, a descris Restaurantul Oradea ca "aproape o instituţie de cultură", iar cartea lui Butişcă drept "o premieră fără de precedent", concluzionând că lansarea vine în contextul unei "inflaţii de cultură în Oradea", în care evenimentul se alătură altor trei lansări de carte în această săptămână.

La rândul său, Mircea Bradu, fostul director al principalei instituţii teatrale din Oradea, a spus că reliefarea prezenţei personalităţilor în Oradea prin cartea restaurantului arată că oraşul a fost şi este "un adevărat centru cultural", iar Paşcu Balaci a destins atmosfera recitând o poezie.

Cartea "Autografe pentru orădeni" este publicată la Editura Brevis şi a fost tipărită într-un tiraj iniţial de 500 de exemplare, dintre care 100 vor fi trimise celor mai importante personalităţi care şi-au pus semnăturile în cartea de aur a localului orădean. Volumul va fi scos în vânzare la Restaurantul Oradea cu preţul de 35 de lei.