Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a declarat legală independenţa Kosovo. Declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general", a anunţat CIJ.

Decizia de joi a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care a stabilit că independenţa Kosovo nu încalcă legea internaţională, ar putea determina mai multe ţări să recunoască noul stat.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut până în prezent de 69 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi de 22 dintre cei 27 de membri UE, cu excepţia Spaniei, României, Greciei, Slovaciei şi Ciprului.

CIJ a fost sesizată în legătură cu legalitatea declarării independenţei Kosovo faţă de Serbia de Adunarea Generală a ONU. Întrebarea exactă adresată instanţei a fost: "Declararea unilaterală a independenţei de către instituţiile provizorii ale autoguvernării din Kosovo este în concordanţă cu legea internaţională?".

Sârbii, kosovarii şi în total 29 de ţări, inclusiv Statele Unite, Rusia şi România au fost audiate la tribunalul ONU în decembrie 2009.

Deşi nu are caracter obligatoriu, decizia CIJ privind independenţa Kosovo era aşteptată în întreaga lume, pentru că poate avea repercusiuni asupra mai multor mişcări separatiste din lume.

Etnicii albanezi din Kosovo au decis să declare independenţa teritoriului de Serbia, după aproape doi ani de negocieri monitorizate internaţional.

Reacţia Serbiei a fost promptă. Belgradul nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, a declarat ministrul sârb de externe, Vuk Jeremici, relatează B92.