Când întreaga Românie se pregătea de mini-vacanța prilejuită de Paștile ortodoxe, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat un proiect de modificare a Legii Administrației Apelor Române, potrivit căruia apare o entitate nouă în subordinea Administrației Bazinale de Apă Crișuri. Sistemul Hidrografic Independent Ier va gestiona apele din nordul Bihorului.

Mișcarea face parte din planul UDMR de a crea structuri paralele, cu funcții de conducere și posturi dedicate pentru membrii formațiunii, spun angajați din sistem. În replică, directorul Pásztor Sándor zice că noua structură este necesară pentru „intervenții rapide” în zonă. Și că „independența” din denumire n-ar trebui să dea fiori nimănui.

Punct de lucru

Pe 20 aprilie, pe site-ul Ministerului Mediului a fost publicat proiectul de modificare a OUG 107/2002, privind înființarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR), supus dezbaterii publice vreme de zece zile.

Pe lângă suplimentarea de competențe pentru ANAR, proiectul prevede, la anexe, înființarea unei noi instituții în Bihor, Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Ier, în subordinea ABA Crișuri și cu sediul la Săcueni.

Un sistem hidrotehnic este un fel de punct de lucru al ABA, iar în Bihor deja funcționează un SH Ier, care acum ar urma să fie avansat la statutul de „independent”, ceea ce îi dă autonomie în decizie. În cadrul ABA, mai există un singur SHI, în județul Arad, pentru Crișul Alb.

Potrivit expunerii de motive, înființarea acestei entități, votată de Consiliul de Conducere al ABA încă din iunie 2021, „preconizează și așteaptă o optimizare a activităților de exploatare, de gestiune cantitativă și calitativă a resurselor de apă și a corpurilor de apă vizate, precum și înlesnirea activităților de gestionare transfrontalieră a resursei de apă, având în vedere poziționarea geografică a instituției ce se dorește a fi înființată”.

La discreția UDMR?

Mișcarea n-are nicio legătură cu performanța, spun însă unii angajați din cadrul ABA, care consideră că singurul motiv plauzibil pentru înființarea SHI Ier este crearea unei entități la comanda UDMR, unde pot fi angajați membri ai formațiunii. „Sistemul actual de la Ier are două formații de lucru și funcționează bine. Dar dacă devine independent, apar funcții de conducere și posturi suplimentare”, arată un angajat.

Unii cred chiar că acesta este doar primul pas și SHI Ier ar putea fi pe viitor desprins din ABA Crișuri, pentru a forma o administrație bazinală de sine-stătătoare, care să aibă în subordine apele din nordul Bihorului, din Satu Mare și din Sălaj. O structură paralelă, butonată de UDMR...

Lipsa de transparență a amplificat aceste speculații. Căci pe site-ul ABA Crișuri, la secțiunea „consultări publice”, proiectul nici măcar nu apare.

Fiori degeaba

Directorul Pásztor Sándor, care totodată este consilierul ministrului mediului, Tánczos Barna, pe probleme de ape, respinge vehement informația că ar vrea să dezbine ABA Crișuri și spune că înființarea SHI Ier este necesară pentru asigurarea intervențiilor mai rapide. „SHI mai există și în țară, nu e o noutate. Denumirea vă dă fiori, dar la Iași e la fel. O să încerc să radiez cuvântul independent din nume”, spune, ironic, Pásztor.

Râul Ier și toate cursurile de apă din acest bazin hidrografic au fost în administrarea Agenției de Îmbunătățiri Funciare până în 2012, când au trecut la ABA, și au nevoie de o administrare aparte, susține directorul. „Toată valea Ierului este un curs de apă de sine stătător, care până acum a fost gestionat ca sistem, acum devine sistem hidrotehnic independent. Asta înseamnă că la Săcueni se va da comanda la intervenții de inundații”, afirmă șeful ABA.

ABA face angajări

Pásztor recunoaște că, odată cu „autonomia” de pe Ier, organigrama de la Săcueni va crește de la 24 de angajați, câți are acum, la „probabil 30 - 32”, pentru că vor apărea funcții noi, atât administrative, cât și de execuție, iar în loc de două formații de lucru, câte sunt în prezent, vor fi trei.

„Tot așa funcționează un SHI în Arad, pe Crișul Alb. Putem spune că este pe criterii etnice românești, că e în zonă românească. Dar de fapt înseamnă că au în administrare toate apele din zonă și toată activitatea de întreținere și de apărare o pot comanda ei. Exact așa va fi și la Săcueni”, zice directorul ABA Crișuri. Ce-i drept, SHI Crișul Alb are peste 90 de angajați, așa că și SHI Ier are loc să crească...

Pe de altă parte, însă, Pásztor nu are nicio explicație pentru lipsa de transparență. Dacă el ar fi anunțat primul schimbarea și ar fi explicat din capul locului cum va îmbunătăți funcționarea ABA Crișuri dacă mai angajează 10 oameni cu salarii consistente la Săcueni, poate n-ar fi dat atâta apă la moară...

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Mediului:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!