În timp ce autorităţile nu mai comunică date privind infectările cu noul coroanvirus în judeţe, ci doar la nivel naţional, Casa Jurnalistului, o comunitate de jurnalişti independenţi, a dezvăluit distribuţia geografică a îmbolnăvirilor.
Pe un site dedicat monitorizării îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România, Casa Jurnalistului a publicat date din fiecare judeţ, obţinute de jurnalistul Victor Ilie. „Observăm din prima două focare majore la Suceava și București, concentrații de cazuri spre punctele de intrare în țară, Muntenia aproape neatinsă (în afară de Capitală) și Harghita cu un total incredibil de 0 cazuri”, se arată pe site-ul citat.
Bihorul, la jumătatea clasamentului
Potrivit documentului, care prezintă situaţia din data de 1 aprilie, la ora 18, în Bihor sunt 32 de cazuri confirmate, informaţie care coincide cu informațiile publicate joi pe baza surselor BIHOREANULUI.
Numărul bolnavilor confirmaţi pune Bihorul pe locul 19 în ţară. Fruntaş în acest nedorit clasament este judeţul Suceava, cu 665 de cazuri confirmate. Pe locul doi se află Bucureştiul, cu 492 bolnavi, urmat de judeţul Constanţa, cu 111.
Nici în judeţele vecine Bihorului situaţia nu este prea roz: în Arad sunt 110 bolnavi confirmaţi, iar în Cluj 90. Mai bine stau Sălajul, cu 6 cazuri confirmate, şi Satu Mare, cu 13.
Fişierul arată că în Bihor s-ar fi înregistrat şi un deces la un pacient cu Covid-19, însă această informaţie este eronată. Grupul de Comunicare Strategică – singurul for care transmite informaţii oficiale privind îmbolnăvirile cu Covid-19 şi care, aşa cum se ştie, nu mai oferă date decât la nivel central – a anunţat pe 31 martie că o femeie din Satu Mare ar fi murit într-un spital din Oradea, însă managerul tuturor spitalelor din Bihor, dr. Gheorghe Carp, a dezminţit informaţia, precizând că femeia respectivă nu a fost internată la Oradea, ci doar aici s-a testat și confirmat îmbolnăvirea.
Documentul publicat de Casa Jurnalistului mai arată că în Bihor sunt internaţi 46 de pacienţi suspecţi, deci nu confirmați, de Covid-19.
Vrem transparenţă!
Demersul Casei Jurnalistului este bine venit, în contextul în care lipsa de transparenţă a autorităţilor a creat multă nelinişte și critici în rândul românilor, care nu mai au acces la date oficiale privind îmbolnăvirile din jurul lor. „Considerăm că informațiile corecte și complete contribuie la calmul și colaborarea populației. Sperăm că autoritățile vor relua publicarea oficială a acestor date. Transparența nu e o vulnerabilitate, ci baza încrederii între stat și cetățean”, au justificat jurnaliştii independenţi.
Aşa cum se ştie, din 21 martie, autorităţile judeţene nu mai au voie să comunice oficial date privind bolnavii de Covid-19, la fel cum tuturor prefecţilor din ţară li s-a interzis să discute cu jurnaliştii despre aceste situaţii.
Această lipsă de transparenţă i-a determinat pe jurnaliştii din presa locală să transmită Guvernului mai multe solicitări de revenire asupra acestei decizii. Demersuri similare au făcut şi mai multe ONG-uri, printre care ActiveWatch sau Comunitatea Declic, care au insistat ca Guvernul să ofere informaţii detaliate privind evoluţia pandemiei de coronavirus.
Este posibil ca toate aceste presiuni să fi fost cu folos. Potrivit Libertatea.ro, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, începând de joi, va oferi detalii privind dispersia cazurilor de Covid-19 în judeţele României, în buletinul zilnic publicat la ora 13.
UPDATE:
GCS a transmis, joi, la ora 13, în premieră situaţia pe judeţe. Potrivit informării oficiale, în Bihor erau confirmate 39 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, din care 2 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
Citeşte pe această temă: DATE OFICIALE: 39 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, confirmate în Bihor!