Mulți români sunt îngrijorați că, dacă merg vara aceasta pe litoralul Mării Negre, riscă să se îmbolnăvească de holeră, frică ce a apărut după ce Organizația Mondială a Sănătății a făcut un avertisment privind riscul transmiterii holerei după distrugerea barajului Kahova din Ucraina.

Distrugerea barajului a provocat inundații serioase, iar OMS a precizat că există un risc de holeră și alte boli transmise prin apă, și că va monitoriza situația. „Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Aceste avertismente i-au îngrijorat în mare măsură pe români, care acum se tem că s-ar putea îmbolnăvi pe litoralul românesc, pe cel bulgăresc sau pe cel turcesc.

La solicitarea TVR 1, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că riscurile de holeră sau alte boli transmise prin apă sunt extrem de reduse pentru România.

„OMS monitorizează situația şi transmite că nu există nicio dovadă că oamenii se pot îmbolnăvi de holeră dacă înghit accidental apă de mare”, a transmis TVR. De altfel, nici în Ucraina nu au fost confirmate cazuri de holeră.

De asemenea, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care monitorizează calitatea apei mării în perioada estivală, a anunţat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră în Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„Românii nu au niciun motiv să îşi anuleze vacanţele pe litoralul românesc! Ştiu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiştilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în ţara noastră. Situaţia este atent monitorizată de autorităţi - Institutul Naţional de Sănătate Publică, DSP Constanţa şi DSP Tulcea. Turiştii sunt în siguranţă! Pe cei care sunt îngrijoraţi cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanţa, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat Radu Oprea, ministrul Turismului.

Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un apel la calm. „Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare. Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, este deplasată”, a afirmat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!