O delegaţie bihoreană formată din preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, rectorul Constantin Bungău, Alin Moş, şeful Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Viorel Lascu, consilier în cabinetul ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Maria Şimon, arhitectul şef al judeţului, şi un reprezentant al Ordinului Arhitecţilor Bihor va participa în perioada 25-28 iulie la o vizită de lucru în regiunea Trento din nordul Italiei.

"Vom răspunde invitaţiei preşedintelui regiunii Trento, primită atunci când domnia sa a fost la Zilele Muzeului. Vom merge să vedem un model de dezvoltare durabilă, o regiune asemănătoare cu a noastră, căci şi acolo sunt arii protejate", a afirmat Cornel Popa, marţi, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CJ Bihor s-a prezentat ca fiind un militant pentru protecţia mediului, însă crede că şi turismul trebuie dezvoltat. "Am vrea să aducem acel model şi în Bihor, căci acolo, într-o zonă cu 10.000 de locuitori, sunt 60.000 de locuri de cazare. Şi noi strigăm într-una că nu avem voie să intervenim în astfel de zone", a mai precizat şeful CJ Bihor. Popa a explicat că tocmai de aceea a luat cu el în vizită şi reprezentanţi ai organismelor de protecţie a mediului.

"Vreau să-i asigur pe toţi verzii din Bihor - şi modest vă spun asta - că nu mă pot întrece în aplecarea spre protecţia mediului, dar asta nu înseamnă că aceste zone nu trebuie dezvoltate", a declarat Cornel Popa, referindu-se la Padiş, Stâna de Vale şi Vârtop.

"Vârtopul aţi văzut ce elan a luat după ce între 2005 şi 2007 a fost introdus curentul de forţă, apa şi canalizarea. Vreau să subliniez cât de repede se pot dezvolta aceşti munţi ai noştri, care merită mai multă atenţie", a mai precizat preşedintele CJ Bihor. În cadrul vizitei de lucru în regiunea Trento, delegaţia judeţului Bihor va participa şi la inaugurarea unui Muzeu Naţional.

Întrebat, în acest context, cum stau lucrările la viitorul sediu al Complexului Muzeului Ţării Crişurilor, Popa a declarat că lucrările de înlocuire a ţiglei s-ar putea finaliza într-o lună, înainte de termen, şi că urmează să fie organizată o nouă licitaţie pentru finalizarea lucrărilor aferente pregătirii clădirii din Armatei Române. "Îl vom inaugura pe măsură ce vom putea dezgheţa ce au înţepenit alţii. Acum se inventariează lucrările realizate, pentru a putea fi întocmit un nou caiet de sarcini pentru cele rămase", a mai precizat Cornel Popa.