Ferma de porci din cartierul Ioşia este tot mai aproape de obţinerea unei noi autorizaţii de mediu. Joi, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor a avut loc o nouă şedinţă a Colectivului de Analiză Tehnică, forul format din specialişti ai APM, dar şi ai altor instituţii publice, în cadrul căreia s-au analizat ultimele documente depuse de reprezentanţii Nutripork la dosarul prin care solicită eliberarea unei noi autorizaţii, valabile pentru 10 ani.
"Nu au mai fost observaţii. Toate celelalte autorităţi au eliberat autorizaţiile. Noi am publicat şi pe site documentele depuse de titular, inclusiv o comparaţie cu ce există în fermă şi BAT-urile (n.r. best available techniques), cetăţenii le pot consulta", a declarat directorul APM Bihor, Adriana Calapod, joi, pentru BIHOREANUL.
În baza acestor documente, dar şi a autorizaţiilor eliberate de celelalte instituţii, specialiştii APM Bihor vor scrie aşa-numitul draft de autorizaţie integrată de mediu, adică o ciornă a autorizaţiei, care va cuprinde condiţiile în care ferma va putea funcţiona, astfel încât să nu împută oraşul.
"Probabil luni sau marţi vom finaliza acest draft, îl vom trimite şi celorlalte autorităţi şi îl vom posta pe site, pentru a putea fi citit şi de cetăţeni. De la momentul postării, timp de 10 zile, va fi în dezbatere publică, se vor putea exprima puncte de vedere, ce se mai doreşte şi ce nu se mai doreşte", a precizat Calapod.
După cele 10 zile, draft-ul va intra în analiza CAT, unde se va lua decizia finală şi anume, dacă ferma de porci va primi sau nu autorizaţia de mediu.
Aşadar, în cel mult o lună, orădenii şi Nutripork deopotrivă vor şti dacă la marginea oraşului vor putea creşte sau nu porci, iar dacă da, în ce condiţii.