După prima extragere, peste 9.100 de români au depus la Fisc bonuri câştigătoare la loteria fiscală, o tombolă introdusă cu scopul de a reduce evaziunea, astfel că noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, vorbeşte despre o "schimbare de abordare" deoarece, împărţit la un număr mare de câştigători, premiul nu este la fel de atrăgător, scrie gandul.info.

La prima ediţie a loteriei, cea mai recentă centralizare a numărului de câştigători care au depus cereri la ANAF pentru revendicarea premiului arată un câştig de doar 109 de lei de persoană având în vedere că bugetul loteriei a fost de 1 milion de lei.

"Trebuie să găsim o altă abordare pentru a stimula cu adevărat. Mergem poate pe categorii de câştig. În funcţie de categorie să fie şi câştigul acordat, cum este de exemplu, 6/49. E normal să fie o astfel de stimulare. Astăzi, din păcate, este o situaţie de acest gen. Sunt foarte mulţi câştigători în această zonă şi împărţim cei 1 milion lei la la câţi vor depune până pe 13 mai şi va fi un câştig destul de mic. Trebuie să facem o modificare la ordonanţă şi la modul de aplicare din luna iunie. Pentru aprilie, timpul este deja foarte scurt", a spus marţi ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, loteria bonurilor fiscale ar putea fi "calibrată" pentru a ţinti zone unde evaziunea fiscală este mai ridicată. Mai exact, în fiecare lună s-ar putea organiza o tombolă pentru bonurile dintr-o anumită zonă a comerţului, cum ar fi cea a fructelor şi a legumelor sau cea a băuturilor alcoolice. El a mai spus că tombola pe aceste domenii ar urma să intre în vigoare în iunie-iulie cel târziu.

Conform gandul.info, o altă măsură de reducere a evaziunii fiscale luată în calcul de Finanţe ar putea fi deducerea unor cheltuieli pentru persoanele care depun la Fisc, la finele anului, bonuri din zone susceptibile fraudei.

"Mai este o idee ca la finalul unui an să putem discuta o deducere a cheltuielilor pe persoană fizică, cheltuieli care să provină dintr-o astfel de zonă unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o idee pe care o analizăm pentru a crea un astfel de mecanism. De exemplu, la finalul unui an persoana care vine cu bonul fiscal de pe zona de legume-fructe poate să aibă o deducere, un procent din cei 16% aplicat pe partea de venit", a explicat ministrul Finanţelor.

După cum se ştie, prima extragere din cadrul loteriei bonurilor fiscale a avut loc a doua zi de Paşte, în data de 13 aprilie, fiind luate în considerare toate bonurile emise în perioada 2 februarie - 28 martie, pentru cumpărăturile plătite cu cardul, bonuri de masă sau numerar. În urma extragerii, sunt câştigătoare bonurile fiscale în valoare de 6 lei emise la 7 februarie.

La finele săptămânii trecute, în judeţul Bihor numărul câştigătorilor depăşea 200.