Într-o conferință de presă susținută joi cu scopul de a face un bilanț al activității din 2022 în Universitatea din Oradea, rectorul Constantin Bungău și mai mulți colegi de-ai săi au prezentat șapte proiecte de cercetare recent încheiate și planurile pentru anul viitor.

„Scriem în continuare proiecte pe toate axele care se deschid, atât singuri, cât și în parteneriat cu alte entități”, a declarat Bungău.

Studenți antreprenori

Cele șapte proiecte închise recent de Universitate au fost finanțate prin diferite programe ale Ministerului Educației și au fost prezentate de fiecare manager de proiect, în cadrul conferinței de presă.

Unul dintre proiecte a vizat Societatea Antreprenorială Studențească, un organism din cadrul UO prin care studenții sunt încurajați să devină antreprenori. „Am realizat o serie de workshop-uri pe antreprenoriat, am făcut cu grupe de studenți vizite la firme, pentru a le prezenta ce înseamnă antreprenoriatul la el acasă și ca să generăm modele de bune practici”, a declarat Delia Pop, managerul proiectului care a avut o valoare de 138.000 de lei. De asemenea, Universitatea a organizat un concurs de planuri de afaceri și o acțiune de plantare de brazi la Stâna de Vale.

Un alt proiect, cu o finanțare de 260.000 de lei, a fost menit să sprijine dezvoltarea cercetării în facultățile orădene. Potrivit managerului de proiect Livia Bandici, banii au fost cheltuiți pentru asigurarea mentenanței la aparatura de cercetare, pentru renovarea unor laboratoare ori pentru achiziționarea de consumabile necesare cercetătorilor.

Investiții în laboratoare

Decanul Facultății de Litere, Veronica Buciuman, a vorbit despre un alt proiect, prin care s-au îmbunătățit programele folosite în secretariatele facultăților, s-a implementat un regulament de monitorizare a abandonului școlar și s-a elaborat un ghid de comunicare profesională, incluzivă și interculturală. Tot prin acest proiect s-au dotat două laboratoare cu aparatură specifică învățării limbilor străine, pentru ca Facultatea de Litere să poată organiza cursuri și pentru personalul administrativ al Universității ori pentru persoane din afara instituției.

Un al patrulea proiect, coordonat de profesoara Aurelia Ioana Cheregi de la Facultatea de Protecția Mediului, și finanțat cu 240.000 lei, a adus îmbunătățiri la infrastructura de cercetare, prin diverse lucrări ce au avut loc la baza de practică de la Gurahonț și în stațiunea pomicolă din Oradea.

Universitarii orădeni au mai primit 185.000 de lei pentru un proiect menit să coreleze oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii. Potrivit decanului Facultății de Științe Socio-Umane, Karla Barth, printre activitățile proiectului s-au numărat organizarea unui târg de voluntariat și a unor workshop-uri pe tema voluntariatului.

Consiliere pentru elevi și studenți

Pentru a-i ajuta pe elevii din Bihor să-și aleagă bine parcursul, Universitatea a accesat o finanțare de 270.000 de lei pentru activități de consiliere educațională. Potrivit managerului de proiect Marius Drugaș, 450 de elevi au fost consiliați, în timp ce studenții au lucrat la centrul de consiliere în carieră al Universității, învățând să identifice cazurile cu risc de abandon.

În fine, al șaptelea proiect prezentat a dus la crearea unor echipe mixte de profesori pentru realizarea obiectivelor de cercetare avansată, astfel că mai mulți universitari orădeni au lucrat împreună cu cei din Germania ori Franța. Potrivit managerului de proiect, Sorin Buhaș, în același proiect a fost asigurată prezența Universității la un târg internațional din Maroc.

Alianță europeană

În aceeași conferință de presă, prorectorul Anca Dodescu a vorbit și despre două proiecte pe care Universitatea le va derula anul viitor. Unul deja demarat, în valoare de 30 de milioane de lei și finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, vizează implementarea de tehnologii digitale în Universitate, inclusiv prin amenajarea a șase laboratoare noi, adaptate vremurilor moderne. Cea mai mare parte a banilor vor merge însă pe achiziții de echipamente și softuri.

Al doilea proiect mare al Universității, EU-Green va debuta pe 1 ianuarie și este rezultatul unei alianțe pe care profesorii din Oradea au făcut-o cu colegi de-ai lor din 8 instituții academice europene. Timp de patru ani, alianța va avea la dispoziție 14,4 milioane euro (din care Universității din Oradea îi revin 1,5 milioane euro), ca să implementeze diverse măsuri de sustenabilitate. Potrivit lui Bungău, mai multe detalii despre acestea vor fi oferite anul viitor, când acest proiect, important pentru Universitate tocmai prin asocierea cu universitățile străine și prin faptul că această alianță se numără printre cele 4 alianțe europene care au primit finanțare, va fi lansat oficial.

Pe de altă parte, în aceeași conferință de presă, prorectorul Gabriel Bendea a prezentat consorțiul pe care Universitatea îl creează cu Primăria Oradea, Consiliul Județean, licee tehnice din Bihor și mediul de afaceri, pentru susținerea învățământului profesional dual. Deocamdată, legislația este lacunară și nu se știe cum anume vor putea facultățile să pregătească studenți „duali”, însă autoritățile locale și-au dat mâna, decise să implementeze asemenea programe, de îndată ce Ministerul Educației va publica normele metodologice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!