O plimbare printre cartierele de blocuri ale oraşului poate lăsa oricărui trecător un gust amar. Pe lângă containere şi igluuri zac aruncate fel de fel de gunoaie, de la saci cu deşeuri menajere ori reciclabile până la moloz provenit din construcţii. Iar asta, chit că recipientele de colectare nu sunt pline!

Muncitorii operatorului licenţiat de salubritate RER Ecologic Service constată că nu bine termină de curăţat o stradă, şi gunoaiele apar iar. De parcă orădenii n-ar vrea dinadins să se bucure de curăţenie în jurul blocurilor...

Aspect dezolant

În ultima perioadă, ca să poată goli containerele dintre cvartalele de blocuri, muncitorii de la salubritate trebuie întâi să adune gunoaiele abandonate în jurul lor. Din comoditate, mulţi dintre orădeni preferă să-şi lase sacii cu deşeuri pe lângă containere, indiferent că sunt închise în ţarcuri ori pur şi simplu amplasate la colţul blocului.

"Găsim în jurul recipientelor de colectare deşeuri de tot felul, menajere şi reciclabile. Şi, culmea, containerele nici măcar nu sunt pline", spune Ionel Ban, directorul de producţie în cadrul RER Ecologic Service. În această situaţie, RER face un nou apel la simţul civic al orădenilor, cerându-le să se preocupe de menţinerea curăţeniei în jurul containerelor între colectările deşeurilor.

În prezent, asociaţiilor de proprietari din Oradea li se golesc recipientele cu deşeuri menajere de 4 ori pe săptămână, în zilele de luni, miercuri, vineri şi sâmbătă, iar cele cu deşeuri reciclabile de 3 ori pe săptămână, mai precis în zilele de marţi, joi şi duminică.

Contra cost

În plus, asociaţiile mai trebuie să ţină cont şi de faptul că pot fi puse la plată pentru gunoaiele în exces, dacă acestea provin din rândul deşeurilor voluminoase ori sunt rezultate în urma construcţiilor. În contractul încheiat cu operatorul de salubritate, la capitolul 3, "Drepturile şi obligaţiile operatorului", articolul 8, litera Q, e prevăzut că "în cazul în care în şi lângă containere sunt depozitate deşeuri din construcţii, acestea vor fi colectate separat, înştiinţând în scris utilizatorul despre acest fapt şi despre suma suplimentară ce va fi facturată".

Altfel spus, muncitorii vor ridica toate deşeurile, dar orădenii de pe raza cărora se află gunoaiele vor plăti suplimentar acest serviciu. Şi vor ieşi mult mai scump...