Pe lângă cele trei tipuri de deșeuri pe care le separați în casele dvs., adică cele reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă), biodegradabile și reziduale, există un anumit tip de deșeu care nu se încadrează în nicio categorie. Este vorba despre deșeurile voluminoase, pe care le putem duce la centrele de colectare cu aport voluntar din zona în care locuim.

Deșeurile voluminoase sunt acele deșeuri produse în gospodărie, care nu au cum să fie colectate în pubelele obișnuite din cauza dimensiunilor mari. Această fracție cuprinde acele obiecte mari din gospodării de care dorim să ne debarasăm. Acestea nu încap în mașinile de colectare, astfel că este inutil să le lăsați lângă țarcurile de colectare a deșeurilor de la blocuri și nici lângă pubelele scoase în fața casei. În niciun caz nu trebuie abandonate în natură! 

Soluții în cazul deșeurilor voluminoase

Deșeurile voluminoase pot fi transportate la stațiile de sortare și transfer ale AVE Bihor din Salonta, Marghita, Beiuș și Săcueni. Puteți de asemenea să le duceți la Centrele de Colectare Deșeuri cu Aport Voluntar din comunele de care aparțineți (prescurtat CAV).

Categorii de deșeuri care pot fi colectate în cadrul CAV-urilor: saltele, geamuri, uși, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri de sticlă, deșeuri metalice (jante auto, capace de fier), cauciucuri uzate, frigidere, cuptoare, deșeuri din construcții și demolări.

Valorificarea deșeurilor voluminoase

Deșeurile voluminoase sunt evaluate și dezmembrate manual, iar diversele componente sunt trimise către valorificare/reciclare. De exemplu, lemnul provenit din mobilier este transportat către doi producători din industria lemnului, arcurile de la canapele și alte deșeuri metalice sunt transportate la reciclatorii de fier, iar textilele sunt transportate către fabricile de ciment unde sunt incinerate și înlocuiesc astfel combustibilii clasici.

Rețea de centre de CAV-uri în Bihor

În județul Bihor va exista o rețea de 32 de centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, conform proiectului realizat de Consiliul Județean Bihor și A.D.I. Ecolect Group, în parteneriat cu primăriile.

Centrele operate de AVE Bihor vor fi Salonta, Marghita și Beiuș, unde vor putea depozita gratuit deșeuri locuitorii din comunele învecinate. Programul de funcționare al acestor centre îl găsiți pe paginile oficiale ale primăriilor.

AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!