Protejarea mediului este o obligaţie care nu ţine seama de sărbători legale sau zile libere. Ea trebuie făcută tot anul, iar colectarea separată este cea mai la îndemână metodă prin care putem contribui şi noi la stimularea economiei circulare şi la protejarea mediului înconjurător. Iată câteva sfaturi practice pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Cadourile, sursă inepuizabilă de deşeuri

Cu toţii ne străduim să oferim celor dragi mici bucurii, împachetate în cele mai fanteziste moduri. Doar că acele cadouri de sub brad trebuie privite şi din perspectiva deşeurilor pe care le generează. Chiar şi bradul de Crăciun este o sursă de poluare, dacă nu luăm deciziile corecte.

Odată descoperite cadourile, trebuie să rezistăm tentaţiei de a rupe ambalajele, care ulterior nu mai pot fi recuperate. Fie că sunt din plastic sau hârtie, ele trebuie adunate în sacii galbeni şi albaştri, presate bine, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu.

Bradul de Crăciun poate fi el însuşi o sursă de poluare dacă, la finalul acestui an, ajunge pe marginea drumului şi nu în punctele de compostare, unde este tocat şi transformat în pământ de flori. Instalaţia de brad poate avea bateriile de anul trecut, nefuncţionale. Nu le aruncaţi în pubela neagră, ele trebuie adunate în punctele de colectare din marile magazine.

Masa de Crăciun şi cum putem evita risipa alimentară

Românii aruncă o mare parte din mâncarea pregătită pentru Sărbători. Conform unor statistici oficiale, procentul poate ajunge chiar şi la 30%! Iar acest lucru înseamnă atât risipă de bani, cât şi o sursă de poluare a mediului. Încercaţi să separaţi verdeţurile în pubela maro, destinată compostării, sau direct în compostor, dacă locuiţi la casă. Nu cumpăraţi în exces produse, iar dacă totuşi vă rămân multe, donaţi-le celor nevoiaşi.

Cu un comportament responsabil, putem avea grijă de natură. Colectarea separată înseamnă deşeuri mai puţine, un mediu mai curat şi o economie sustenabilă.

AVE Bihor le urează tuturor clienţilor săi Crăciun fericit! Şi nu uitaţi: schimbarea începe cu noi.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!