O primărie din Bihor demonstrează că, dacă există implicare și bunăvoință, și în materie de colectare separată a deșeurilor pot fi obținute rezultate remarcabile. Cociuba Mare poate fi considerată cea mai curată din Bihor, dacă e să ne luăm după cifrele colectării în cinci fracții din această comună. Parteneriatul dintre primărie și localnici dă roade, iar de câștigat are toată lumea, dar mai ales mediul înconjurător.

Deșeurile bio, procent ridicat de puritate

Procentul de puritate a deșeurilor biodegradabile colectate din Cociuba Mare (foto) este cel mai ridicat din județ.

Nivelul de contaminare a deșeurilor bio este mic, ceea ce înseamnă că localnicii respectă regulile de colectare separată în 5 fracții a deșeurilor menajere, și anume:

- pun deșeurile din bucătărie în saci biodegradabili

- compostează deșeurile verzi în grădini, în biocompostoare

- nu aruncă excrementele de animale sau cenușa în aceste pungi

- nu amestecă deșeurile reciclabile cu cele bio

- plasticul și metalele sunt colectate în sacii galbeni

- hârtia și cartonul sunt colectate în sacii albaștri

- respectă calendarul de ridicare și scot deșeurile în fața proprietății în zilele corespunzătoare.

În plus, în fiecare cartier din Cociuba Mare au fost amplasate pubele speciale pentru hârtie, plastic, sticlă și deșeuri menajere, facilitând astfel colectarea separată direct de la sursă. Primăria a organizat și numeroase sesiuni de informare în școli și instituții publice, unde a explicat beneficiile colectării separate și impactul pozitiv asupra mediului.

Apreciem implicarea acestor cetățeni în adoptarea unor obiceiuri noi și sănătoase pentru un mediu mai curat și mai sănătos. Vă mulțumim pentru exemplul oferit!

AVE Bihor - Schimbarea începe cu noi!

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!