Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) intră în linie dreaptă. Luni, la sediul Consiliului Judeţean Bihor, directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, şi vicepreşedintele CJ Ioan Mang au semnat primele contracte de colectare a deşeurilor cu firmele Salubri Aleşd şi Ave Bihor, care şi-au adjudecat cinci din cele şapte loturi ale Bihorului.

Salubri Aleşd - firmă a Consiliului Local Aleşd - va aduna deşeurile bihorenilor din acest oraş şi din 13 comune vecine, iar Ave Bihor din oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi, desigur, toate unităţile administrativ-teritoriale din preajma lor.

Singurele loturi rămase neadjudecate sunt cel al municipiului Oradea şi al celor 25 de comune din jurul municipiului reşedinţă de judeţ, ambele proceduri fiind contestate şi încă nesoluţionate. Cele cinci loturi adjudecate şi acum contractate însumează aproximativ 180.000 de gospodării şi circa 300.000 de cetăţeni.

"Astăzi este o zi foarte importantă pentru toţi locuitorii şi primarii din judeţul Bihor şi pentru Consiliul Judeţean, pentru că după ani de muncă ai ADI Ecolect, suntem în stadiul în care să putem semna contractul de colectare. Este o problemă arzătoare, toţi primarii întreabă de colectarea deşeurilor", a declarat Ioan Mang, în conferinţa de presă prilejuită de semnarea contractelor.

Taxă sau tarif?

Potrivit directorului ADI Ecolect, Bujor Chirilă, după semnarea contractelor şi preluarea de către firme a infrastructurii de salubritate existente, urmează aşa-numita perioadă de mobilizare, de 90 de zile, timp în care firmele vor pregăti demararea activităţii.

În această perioadă, fiecare consiliu local din loturile adjudecate trebuie să ia o decizie importantă: dacă va institui o taxă locală de salubritate sau va implementa un sistem de tarifare pentru fiecare gospodărie, în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată. Dacă există o taxă locală de salubritate, firmele nu îşi mai bat capul cu colectarea banilor de la cetăţeni, ci îi primesc direct de la primărie, care achită pentru toţi cetăţenii şi apoi adună de la ei aceşti bani, alături de alte taxe şi impozite. În schimb, în situaţia tarifului pe gospodărie, primăriile ies din ecuaţie, iar firmele vor trebui să emită facturi pentru fiecare client, putând totodată să implementeze principiul "plăteşti cât arunci".

"În această variantă, de tarif, valoarea maximă nu va depăşi 7 lei pe persoană în mediul rural şi de 10 lei pe persoană în mediul urban", a declarat Chirilă. În varianta de taxă de salubritate, fiecare primărie va decide cât va plăti un cetăţean, inclusiv dacă recuperează integral de la aceştia sumele plătite către firmele de salubritate sau va subvenţiona acest serviciu.

Populişti sau responsabili?

Primarii din Salonta (Torok Laszlo), Aleşd (Ioan Todoca) şi Beiuş (Petru Mlendea), prezenţi la semnarea contractelor, au spus că nu îşi doresc implementarea unei taxe locale, pentru că gradul de colectare a acestora e de cel mult 70% şi preferă ca cetăţenii din oraşele pe care le conduc să plătească lunar facturi către operatori.

În schimb, e de aşteptat ca primarii din sate să opteze pentru instituirea unei taxe locale, pentru că ştiu că localnicii nu prea îşi doresc să încheie contracte de salubritate, iar dacă vor fi puşi să plătească facturi lunare, vor prefera să renunţe la serviciu şi să arunce gunoaie pe câmp.

"E an electoral, vor fi primari care îşi vor asuma responsabilitatea unei taxe, deşi pleacă din funcţii", opinează edilul Mlendea, de la Beiuş. Altfel spus, unii primari ar putea să le fure ochii cetăţenilor cu taxe de salubritate mici şi fie îşi vor securiza mandatele, fie vor lăsa o factură greu de plătit pentru viitorii edili.

Din vară

Cert este că, peste aproximativ 3 luni de zile, în cele 5 loturi, firmele vor începe activitatea. Fiecare gospodărie va fi dotată cu o pubelă pentru deşeuri menajere, una pentru sticlă şi saci pentru deşeurile reciclabile. În toate UAT-urile, deşeurile menajere vor fi colectate săptămânal, cele reciclabile bilunar, iar sticlele lunar. În plus, 20.000 de bihoreni vor primi de la ADI Ecolect recipiente în care vor putea să composteze deşeurile vegetale.

De asemenea, de două ori pe an, firmele vor avea obligaţia să organizeze campanii de colectare a deşeurilor mari, a celor electronice şi a celor periculoase în fiecare unitate administrativ-teritorială. Concomitent, a dezvăluit Chirilă, ADI Ecolect şi CJ Bihor caută soluţii pentru amenajarea unor centre de colectare a deşeurilor în toate oraşele şi comune cu peste 5.000 de locuitori.

Fiecare contract semnat luni este valabil timp de 8 ani.

Oradea mai aşteaptă

ADI Ecolect aşteaptă răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor pentru lotul 1B, câştigat de firma RER Vest şi contestat de Ave Bihor, şi pentru staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, unde singura ofertă, a Ave Bihor, a fost descalificată.

Licitaţia pentru lotul 1, adică Oradea, este organizată de Primăria Oradea şi încă nu a fost atribuită. Totuşi, firma Polaris, descalificată din competiţie, a contestat această decizie.