România va apela din nou la creditele ieftine date de Comisia Europeană. Pentru a fi sigur că anul viitor are cu ce să acopere deficitul bugetar de cel puţin 5,2 miliarde de euro dar şi că poate prelungi datoriile făcute până acum, statul încearcă din nou să convingă Comisia că merită să fie împrumutat în euro la 3% pe an şi nu la 5% sau la 7% în lei.

Potrivit Gândul, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a recunoscut marţi că se discută de luni de zile despre posibilitatea unui nou acord între Bucureşti şi Washington. "Evaluările făcute până acum par să indice că România nu va ieşi din criză nici anul viitor. Acordul se termină în martie 2011 dar criza va continua. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ne-a spus că a vorbit la Washington despre posibilitatea unui nou acord încă de acum câteva luni", a declarat pentru Gândul Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI.

Oficialii români susţin că este prea devreme pentru a se discuta despre un nou acord, însă unii dintre ei recunosc că o nouă înţelegere cu Fondul şi cu CE ar fi profitabilă pentru România. "Este prematur să vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem în acest moment discuţii despre un nou acord cu FMI", a declarat premierul Emil Boc, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinute la Târgovişte. Cu doar câteva minute înainte, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, aflat la Bucureşti, precizase că "deocamdată nu există acest subiect în discuţie".

Anul viitor Guvernul va trebui să împrumute de la bancheri sau de la instituţii financiare cel puţin 13,5 miliarde de euro pentru a plăti salariile şi pensiile la timp, dar şi pentru a "rostogoli" datoriile acumulate până acum, respectiv pentru a achita creditele vechi făcând altele noi, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanţe. Cum pe piaţa internă, în lei, statul abia se poate împrumuta la dobânzi de 7% pe an de la bancheri iar pe plan extern, în euro, sub dobânzi de 4,5-5% nu prea poate convinge băncile să îi dea bani, singura sursă de credite ieftine este Comisia Europeană.

Oficialii CE, aşa cum au făcut-o şi anul trecut, vor cere României semnarea unui acord şi cu FMI, care să garanteze că Bucureştiul va cheltui bine banii. Din total, statul va avea nevoie de credite de 5,2 miliarde de euro doar pentru a acoperi diferenţa dintre veniturile mici şi cheltuielile mari.

Suma pe care statul ar trebui să o împrumute de la Comisia Europeană depinde foarte mult de evoluţia economiei în 2011.