În 15 februarie 2013 a intrat în vigoare noul Cod de procedură civilă, înlocuind vechiul Cod în vigoare din 1865, din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În acelaşi timp, tot în 15 februarie şi-au încetat aplicabilitatea şi ultimele articole din Codul civil Cuza şi din Codul comercial rămase în vigoare după 1 octombrie 2011, data intrării în vigoare a Codului civil.

Chiar dacă, spre deosebire de Codul civil, Codul de procedură civilă a suferit numeroase modificări radicale de-a lungul timpului (cele mai importante la începutul anilor 1900, în 1948, 1993, 2000 şi 2010), era necesar un act normativ închegat în concordanţă cu realităţile sociale şi economice ale timpurilor noastre.

Dincolo de faptul că intrarea în vigoare a noului Cod este un moment de maximă importanţă pentru sistemul juridic românesc, se vor ivi însă numeroase probleme în practică, în special legate de aplicarea în timp a legilor de procedură.

Trebuie reţinut, ca un principiu de bază, faptul că procesele începute înainte de intrarea în vigoare se vor desfăşura până la finalizarea lor conform vechiului Cod de procedură civilă. Ca atare, nici o dispoziţie din noul Cod nu va putea fi aplicată în procesele pornite înainte de 15 februarie 2013, acelaşi principiu fiind aplicabil şi procedurilor de executare silită.

Trebuie precizat şi faptul că va exista o perioadă destul de dificilă până când sistemul judiciar se va "roda" cu noile dispoziţii, astfel încât s-ar putea să apară disfuncţionalităţi în realizarea actului de justiţie. Practic, suntem într-un moment în care se începe construirea de la "zero" a unui nou sistem de justiţie civilă, iar procesul se anunţă extrem de dificil, chiar dacă necesar, fiindcă nu poţi construi ceva nou fără să dărâmi vechea construcţie şi să "suporţi" toate neplăcerile aferente.

De aceea, cred că primele "beneficii" ale noii legislaţii vor fi vizibile cel mai devreme peste un an, această perioadă fiind una de "tranziţie". Abia în momentul în care se vor finaliza cele câteva sute de mii de procese aflate acum pe rolul instanţelor de judecată se va putea ajunge la scurtarea duratei litigiilor şi la o mai mare previzibilitate a actului de justiţie.
Săptămânile următoare voi prezenta cele mai importante aspecte legate de aplicarea în timp a noului Cod de procedură civilă.