Într-o vară specială cum n-au mai trăit, copiii şi adolescenţii din Bihor pot să se bucure totuşi de tabere organizate de diferite asociaţii, mai cu seamă în natură. Iar cum vacanţele în străinătate sunt dificil de planificat, părinţii aleg alte activităţi inedite pentru copiii lor.

Între oferte se află tabere de zi, adică fără cazare, cu programe creative şi educative, vânători de comori, dar şi tabere pentru adolescenţi, cu teme inspirate inclusiv din cărţi...

Detectivi în aer liber 

În ciuda pandemiei, Fundaţia Life Tineret a decis să continue tradiţia taberelor de vară numite ghiduş "Detectivii naturii", care includ activităţi peste zi, copiii (cu vârste între 6 şi 13 ani) întorcându-se seara acasă. "Noi suntem outdoor toată ziua. De dimineaţă ne întâlnim în Şanţul Cetăţii şi facem un triaj. De altfel, părinţii semnează că nu-şi trimit copiii în tabără dacă au simptome respiratorii", explică Marius Hărduţ, unul dintre organizatori.

Taberele au debutat pe 22 iunie şi vor continua până pe 21 august, lista participanţilor fiind înnoită săptămânal, în funcţie de cereri. Pe lângă jocurile şi activităţile creative din parcul Cetăţii, tabăra include şi excursii spre destinaţii diverse din judeţ. Până acum, grupele au ieşit să facă pe "detectivii" la Cascada Boiului din Munţii Pădurea Craiului, la Peştera Meziad, au călărit la centrul de echitaţie din Hidişelu de Jos şi au parcurs trasee de aventură în Stâna de Vale. În autocar, evident, copiii poartă măşti.

În funcţie de programul ales, părinţii plătesc fie 250, fie 300 lei pe săptămână, masa de prânz fiind achitată separat: 40 lei pe copil/săptămână. "E mai mare cererea ca în alţi ani. Şi părinţii s-au săturat ca micuţii să stea tot în casă şi vor să le ofere ceva", explică Marius. Detalii despre înscrieri se pot găsi pe pagina de Facebook Fundaţia Life Tineret Oradea. 

Aventuri la Kids Land 

Şi în acest an, psihologul Corina Lupău organizează Wise Camp, o tabără la baza didactică Gaudeamus din Stâna de Vale, menită să-i ajute pe copilaşi să-şi dezvolte abilităţile socio-emoţionale. Locurile pentru ediţia din acest an, 20 la număr, au fost ocupate.

În apropiere de Oradea, la complexul Kings Land din Ineu se organizează în premieră tabere pentru copii cu vârste între 5 şi 12 ani, fără să înnopteze acolo. La "Kids Land", cum zic gazdele, micuţii au parte de activităţi creative şi educative, inclusiv alături de un psiholog. Totodată, ştrumfii au parte de tot soiul de programe în natură, între care călărie şi ture cu hidrobicicleta (foto) pe lacul complexului. "Lucrăm cu maximum 30 de copii pe săptămână", spune Claudia Ilisie, unul dintre managerii Kings Land.

Preţul este de 450 lei/săptămână, cu mesele incluse, iar următoarea tabără va fi organizată în perioada 3-7 august, detalii privind înscrierile putând fi găsite pe pagina de Facebook Kids Land - tabere de vară.

Şcoala din librărie

O librărie din Oradea organizează, la rându-i, un program similar cu cel al taberelor de zi. Este vorba despre Librăria Cair Paravel din Piaţa 1 Decembrie, decorată ca un tărâm de poveşti şi denumită după capitala regatului din cărţile "The Chronicles of Narnia". La acest "summer school" copiii de vârstă preşcolară pot fi înscrişi în diferite cluburi: "Micul Naturist", clubul de ştiinţe, clubul de lectură "Poveşti în şifonier".

Activităţile se desfăşoară atât într-o sală special amenajată, cât şi în aer liber, în Parcul 1 Decembrie, unde cei mici participă inclusiv la vânători de comori. Grupele sunt formate din maximum 8-10 copii, iar spaţiile sunt dezinfectate frecvent. "Unii părinţi sunt mai relaxaţi. Alţii şi-au retras copiii în această perioadă", spune Laura Clintoc, co-proprietara librăriei. Preţurile pachetelor variază între 300 şi 450 lei, detalii fiind disponibile pe paginile web ale librăriei. 

Zona zmeilor

Pentru elevi între 10-18 ani, Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin (E.T.C.) organizează tabere estivale cu cazare în regim de camping în Lăzăreni. Următoarea tabără, intitulată "Aventură în zona zmeilor", va avea loc în perioada 6-11 august, locurile fiind limitate din cauza pandemiei, iar preţul unui pachet fiind de 550 lei. Organizatorii au ales şi o temă de studiu - "Enciclopedia Zmeilor" de Mircea Cărtărescu, pe baza căreia se vor face apoi exerciţii interactive.

Între obiective se numără dezvoltarea personalităţii şi încrederii în sine, a creativităţii, dar şi descoperirea frumuseţilor naturii. Activităţile incluse în program sunt jocuri de comunicare verbală şi non-verbală, atitudine scenică şi improvizaţie. De asemenea, tinerii fac tir cu arcul, căţărări, dar şi educaţie ecologică. Altfel spus, o experienţă completă...