S-a mai auzit de funcţionari care încearcă să-şi pitească averile pe la neamuri, dar o "ascunzătoare" ca la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu s-a mai pomenit. În timp ce veghează ca patronii să respecte legislaţia muncii, angajaţii instituţiei calcă în picioare o obligaţie pe care o au ei înşişi, de a-şi demonstra integritatea prin publicarea anuală a declaraţiilor de avere şi de interese.

Din 2018 încoace, toate declaraţiile sunt postate pe site-ul ITM Bihor cu nume codat, având în denumire un număr în locul numelor funcţionarilor, astfel încât contribuabilul care caută un anume inspector trebuie să deschidă pe rând fişierele, doar-doar îl va nimeri.

Culmea e că nici aşa nu are garanţia că va găsi ce caută, pentru că 17 din cele 57 declaraţii depuse anul trecut au numele şi prenumele ascunse, la fel şi funcţiile, fiind vizibile doar averile şi veniturile, nu şi proprietarii.

Pe lângă faptul că e ridicolă, această anonimizare este şi ilegală, Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor publice stipulând clar că în declaraţii pot fi protejate doar adresele imobilelor deţinute, cu excepţia localităţii, codul numeric personal şi semnătura bugetarului.

Ce au de ascuns inspectorii de muncă doar ei ştiu. Bihorel crede, însă, că ANI ar putea să-i ajute să-şi învingă pudoarea, cu o amendă. Fireşte, neanonimizată...