Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri,  că în acest moment sistemul judiciar din România funcționează, dar că CE nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept. „Dacă legile justiției din România rămân în forma actuală, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea României la Schengen se vor pune în alți termeni”, a avertizat el.

Se schimbă foaia?

Juncker a spus că este bine informat în ceea ce privește situația din România. Juncker răspundea astfel declarațiilor recente ale unor lideri din România, care au spus recent că oficialii europeni nu sunt corect informați despre procesul de modificare a legilor justiției și codurilor penale. Acesta a mai spus că sistemul judiciar funcţionează în România, dar a atras atenţia asupra modificărilor aduse în Parlament legilor Justiţiei.

„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România, și nu vom accepta ca România să facă pași înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din România. Sunt foarte bine informat de ceea ce se întâmplă în acest domeniu”, a spus Juncker.

Președintele Comisiei Europene a lansat un avertisment clar în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și ridicarea Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), legându-le de modificarea legislației din domeniul justiției. „Dacă legile (justiției, n.r.) din România rămân în forma adoptată de Parlament, discuțiile despre ridicarea MCV și aderarea României la Schengen se vor pune în alți termeni”, a spus el.

„Așteptăm deciziile Curții Constituționale și, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul ei în Spațiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie tratați ca cetățeni de mâna a doua. România și românii sunt în centrul vieții europene și voi face toate eforturile pentru a-mi îndeplini acest scop atât de repede pe cât legislația judiciară din România o va permite”, a spus Juncker.

România este şi va rămâne o ţară pro-europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, una dintre teme fiind modificările aduse legilor Justiţiei, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Bruxelles, că discuţiile pe tema justiţiei nu ajută România în dosarul Schengen, adăugând că acestea trebuie bine făcute pentru români şi nu pentru altcineva.

„În dosarul Schengen, Comisia are o opinie, dar decizia se ia în cadrul întâlnirii miniştrilor de Interne şi Justiţie, unde statele membre, evident, au un cuvânt greu de spus. Aceste discuţii pe justiţie, cert nu ajută dosarul Schengen. Dacă vor strica sau nu, rămâne de văzut, părerea mea este să ne ocupăm de legile justiţiei, să le facem bune, în primul rând pentru români bune, nu pentru altcineva şi atunci putem să continuăm, probabil cu oarece success, şi discuţiile Schengen”, a declarat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că România este o ţară pro-europeană şi că aşa va rămâne, adăugând că în timpul Preşedinţiei Consiliului Uniunii, ţara noastră va contribui la construcţia unui viitor foarte bun pentru UE.

“Personal sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi în varianta cea mai bună, îmbunătăţite, care pot fi folosite, practic. Cel mai important obiectiv- independenţa justiţiei româneşti. Este intangibilă. O chestiune pentru care mă voi implica cu tot ce pot să facă un preşedinte pentru a păstra lucrurile aşa”, a mai spus şeful statului.