Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat de revista The Economist și citat de news.ro, că, în ciuda percepțiilor, Rusia pierde teren și are multe pagube pe câmpul de luptă.

Zelenski a spus că armata lui Vladimir Putin nu a reuşit să cucerească niciun oraş mare în 2023, în timp ce Ucraina a reuşit să spargă blocada Rusiei la Marea Neagră şi acum transportă milioane de tone de cereale folosind o nouă rută care merge pe lângă coasta sudică a Ucrainei (şi intră apoi, spre vest, în apele teritoriale ale României - n.r.). „Rezultat uriaş!”, exclamă preşedintele.

Ucraina are nevoie însă de sprijinul Occidentului, pentru că resursele ei se împuținează, iar atenția Statelor Unite ale Americii și a altor țări europene se îndreaptă spre politica internă, fiind an electoral. Zelenski are misiunea de a colecta sprijin pentru Ucraina și nu se ferește de declarații șocante.

Principalul său argument este că, dacă susține Ucraina, Europa se protejează de agresiunea rusă. „Dându-ne bani sau oferindu-ne arme, vă susţineţi singuri. Vă salvaţi copiii voştri, nu pe ai noştri”, a declarat președintele ucrainean.

Dacă Rusiei i se permite să ia copiii ucraineni, „vor lua şi alţi copii”, dacă Rusia încalcă drepturile ucrainenilor, „va încălca drepturile în lume”, iar dacă Ucraina pierde, Putin îşi va apropia războaiele de Occident.

„Putin simte slăbiciunea ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, îşi simte puterea. Şi vă va mânca la cină cu tot cu UE, NATO, libertate şi democraţie”, a avertizat Zelenski. 

El a mai spus că centrul de greutate al războiului se va muta în Crimeea și Marea Neagră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!