European Storm Forecast Experiment, un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe, a emis o alertă conform căreia Vestul și Nord-Vestul României, deci inclusiv județul Bihor, ar putea fi ținta unor fenomene meteorologice foarte severe, inclusiv rafale de vânt, grindină foarte mare și, într-o mică măsură, chiar tornade.

Potrivit avertizării publicate de Estofex, avertizarea emisă încă din cursul dimineții de marți este în vigoare până miercuri, 26 iulie, ora 6 UTC, și vizează țări precum Slovenia, Croația, Ungaria și România.

Conform mesajului, Vestul și Nord-Vestul României, deci inclusiv județul Bihor, este vizat de alerte de nivel 3, adică foarte severe, și 2, severe.

Harta publicată de acest serviciu (imaginea principală) arată că Bihorul este vizat de alertă de tip 3.

„Nivelul 3 a fost emis pentru Slovenia, nordul Croației, sudul Ungariei și vestul României, în principal pentru rafale de vânt distructive, grindină foarte mare și, într-o măsură mai mică, pentru tornade. Nivelul 2 a fost emis pentru nordul Italiei, în principal pentru grindină foarte mare, rafale severe de vânt și tornade. Există o amenințare puternică de tornade de-a lungul lanțului muntos Apenin. Nivelul 2 a fost emis pentru nordul Ungariei, estul Slovaciei, Ucraina și nordul României, în principal pentru rafale de vânt distructive, grindină mare și precipitații excesive”, arată informarea.

Un front de furtuni intense a intrat deja în Slovenia dinspre Nordul Italiei, prezentând „risc de grindină foarte mare” și rafale severe de vânt, notează site-ul menționat. Pe parcursul zilei de marți, furtunile se deplasează spre Est.

„Pe măsură ce furtunile se deplasează spre est, încălzirea din timpul zilei de peste Ungaria poate permite dezvoltarea furtunilor la nivelul solului. (...) Amenințarea de rafale de vânt extrem de sever va crește pe măsură ce sistemul se îndreaptă spre România”, arată sursa citată.

Specialiștii au estimat și că vântul ar putea bate foarte tare, cu 10m/secundă, și s-ar putea produce inclusiv tornade.

Rămâne, însă, de văzut dacă și cum se vor manifesta aceste furtuni în județul Bihor, având în vedere că producerea acestora depinde inclusiv de temperaturile de la sol și de felul în care se vor manifesta și în alte zone.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, același serviciu Estofex avertiza, pe 13 iulie, că în Bihor ar putea izbucni furtuni severe și extrem de severe, existând chiar riscul producerii unor tornade. Atunci, însă, până la urmă furtunile au „coborât” spre Sud-Vestului României, unde au provocat pagube consistente.

ANM: Cod galben de furtuni în Bihor

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, județul Bihor se află, până miercuri dimineață, la ora 10, sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

„Local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp)”, arată informarea ANM.

Miercuri, intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor, au mai precizat specialiștii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!