Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolul "insuliţelor" de gheaţă formate pe suprafaţa râurilor din Bihor.

"Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare", arată un comunicat transmis sâmbătă.

La sfârşitul săptămânii tecute, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad.

"Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formaţiuni de gheaţă. Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a îngheţat pe o suprafaţă de 40 de ha", mai arată documentul.

"Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. În cazul rîurilor, la debite mai mari,  apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, şi astfel apare riscul de inec. Deşi stratul de gheaţă în cazul acumulărilor este destul de gros, de 20-25 cm, prezenţa unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheaţă, şi deci la situaţii periculoase", a precizat şeful ABA Crişuri, Dorel Dume.

Pe de altă parte, informarea mai aminteşte că, în această perioadă, specialiştii întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte măsurătorile hidro sau manevrele de la turnurile de control.

În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 128 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În următorul interval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă, mai avertizează ABA.