Ca de fiecare dată în apropierea marilor sărbători religioase, asociate la români cu consumul unor anumite alimente, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a declanșat o campanie de controale pentru a preveniri apariția unor toxiinfecții, fiind vizați atât producătorii și procesatorii, cât și comercianții.

Mai mult, reprezentanții DSVSA fac și recomandări pentru ca bihorenii să nu fie păcăliți de eventuali vânzători de... căței.

Ce urmăresc inspectorii sanitar veterinari?

Potrivit unei informări a DSVSA Bihor, acțiunile de control vor viza operatorii economici care desfășoară activități în legătură cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul (hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.), depozite, unități de alimentație publică (pensiuni, restaurante, cantine, catering , unități care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in etc).

De asemenea, reprezentanții instituției vor verifica și comercializarea animalelor vii destinate sacrificării (în special a oilor, caprelor și porcilor) din exploatațiile de origine către abatoare, precum și a circulației cărnii rezultate din sacrificare către alte unități, de procesare.

DSVSA Bihor atenționează că, împreună și cu sprijinul Poliției, vor fi făcute inclusiv controale în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport ale unor operatori economici, cât și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării animalelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne rezultate din exploatații non-profesionale situate în zone aflate sub restricții sanitar-veterinare.

DSVSA apelează la cetățeni să informeze de urgenţă instituția dacă au informații despre posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare, sesizările putând fi făcute atât la sediul instituției (Oradea, strada Ion Bogdan nr. 37), cât și prin e-mail (office-bihor@ansvsa.ro, callcenter@ansvsa.ro) și telefonic (0259/266.141, 0800.826.787).

Deosebiți un miel de un cățel

Pe de altă parte, DSVSA Bihor amintește consumatorilor să fie atenți în această perioadă la achiziția de alimente, mai ales la cea a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite.

Toate alimentele trebuie să provină din surse autorizate.

Ouăle trebuie să fie ambalate, marcate codul fermei producătoare şi etichetate corespunzător, evidențiind data până la care pot fi consumate în siguranță.

Laptele și produsele lactate pot fi comercializate și prin intermediul automatelor ori în incinta spaţiilor anume amenajate din pieţele agroalimentare, ambalate și expuse în vitrine frigorifice, fiind obligatoriu ca ambalajele să ofere informaţii scrise privind numele producătorului, locul și locul producerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc) și termenul de valabilitate.

Carnea de oaie și de capră trebuie să provină din abatoare autorizate, iar DSVSA transmite celor neinițiați și cum pot deosebi un miel de un cățel, pentru a nu fi înșelați de escroci.

„Pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), recomandăm ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi, aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv - moale, numit burelet”, precizează informarea instituției. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!