Administrarea Națională de Meteorologie a emis marți după amiază o avertizare de tip nowcasting de furtuni, valabilă pentru mai multe localități din județul Bihor.

Avertizarea este valabilă între orele 17 și 18. 

„Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula peste 35...45 l/mp, vijelie, grindină de mici și izolat medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice”, arată ANM.

Deocamdată, localitățile vizate sunt: Aleșd, Popești, Tileagd, Bratca, Brusturi, Vadu Crișului, Borod, Șuncuiuș, Aștileu, Derna, Sârbi, Lugașu de Jos, Țețchea, Aușeu, Măgești, Bulz, Vârciorog, Spinuș, Șinteu.

„Pentru protejarea populației din zonele aflate sub incidența Codului portocaliu, ISU Bihor a  trimis mesaj RO-ALERT”, a anunțat Lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana - Bihor.

Pe de altă parte, tot județul Bihor se află sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată până miercuri, la ora 12.

„Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului și intensificări ale vântului (rafale în general de 70...80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp”, precizează ANM.

UPDATE: Cod prelungit, mai multe localități afectate

ANM a prelungit avertizarea de cod portocaliu de furtună până la ora 18.30, în cazul localităților bihorene: Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Diosig, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Șimian, Sălard, Curtuișeni, Balc, Chișlaz, Derna, Sârbi, Abram, Sălacea, Roșiori, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Ciuhoi, Cetariu, Buduslău, Spinuș, Boianu Mare, Viișoara.

UPDATE: 4 stâlpi doborâți în două localități

În două localități din Bihor, furtuna a făcut pagube.

„Pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au intervenit pentru degajarea a 4 stâlpi de telefonie doborâți de vântul puternic, pe carosabil. Doi în Aștileu și doi în Chistag”, a transmis purtătorul lt. col. Camelia Roșca.


Pentru a preveni situațiile de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase, ISU recomandă cetățenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

„Totodată, recomandăm bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale”, arată ISU.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

De asemenea, pentru prevenirea și limitarea efectelor ploilor abundente, pompierii bihoreni vă recomandă respectarea următoarelor măsuri:

- Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

- Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

- Nu aruncați gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare;

- Curățați pilonii de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevarate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!