Un studiu realizat cu ocazia sărbătorilor pascale de InfoCons, o asociație dedicată protecției consumatorilor, atrage atenția asupra conținutului de aditivi alimentari (E-uri) din vopseaua de ouă disponibilă pe piața din România. Toate cele 62 de produse analizate conțin astfel de aditivi, în unele cazuri fiind identificate până la 11 E-uri într-un singur produs.

Printre brandurile verificate se numără Alex, Carmin, Gallus (Dr. Oetker), Take (Secom Onix), Heitmann, Metma și altele. Potrivit InfoCons, media aditivilor per produs este de 6 E-uri.

Care sunt cel mai des întâlniți aditivi

Dintre substanțele identificate pe etichetele produselor, cele mai frecvente sunt: acidul lactic (E270) – regăsit în 69,35% din produse, azorubina (E122) – 61,29%, acidul citric (E330) – 58,06%.

Acidul lactic, de exemplu, este un conservant natural, obținut prin fermentație bacteriană din amidon și melasă. E270 poate fi sintetizat și chimic, deși acidul lactic derivat din fermentație este mai frecvent în aplicațiile alimentare datorită originilor sale naturale și preferinței consumatorilor pentru ingredientele naturale .

InfoCons a făcut publică și analiza care arată câte E-uri conține fiecare produs analizat:

Diferențe mari la capacitatea de vopsire

Organizația care a făcut această analiză semnalează și diferențe majore între gramajul produselor și numărul de ouă ce pot fi vopsite. De exemplu, un plic de 5 grame poate colora 10 ouă, în timp ce unul de 6 grame poate colora 30 de ouă – o creștere de 200% pentru doar 1 gram în plus.

Pe de altă parte, un produs de 3 grame poate vopsi până la 60 de ouă, în timp ce altul de 4 grame doar 15 ouă. Specialiștii InfoCons spun că diferențele pot fi date de calitatea vopselei sau de intensitatea dorită.

Organizația reamintește că pune la dispoziția publicului aplicația europeană InfoCons, prin care consumatorii pot verifica informațiile de pe etichete și pot consulta teste comparative independente. Aplicația este gratuită și disponibilă în mai multe limbi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!