Cei care şi-au planificat ieşiri în aer liber cu scaldă în râul din apropiere, ar fi bine să se mai gândească o dată. Riscurile pe care le implică scăldatul în locuri neamenajate pot fi chiar fatale. Specialiştii în sănătate publică trag un semnal de alarmă cetăţenilor asupra locurilor de scaldă pe care trebuie să le evite şi le recomandă ferm să se răcorească doar în zone special amenajate, gen piscină, ştranduri, care îndeplinesc norme minime de igienă.

În caz contrar, riscurile care pot urma sunt majore, de la boli digestive şi de piele, leptospiroză, meningită, până la muşcături de şarpe şi chiar deces prin înec, datorită adâncimii necunoscute a apei, a vegetaţiei sălbatice din unele locuri sau a vârtejurilor care se formează.

Pe de altă parte, conform noii directive europene, au fost actualizate dispoziţiile privind monitorizarea, determinarea calităţii apei, pe baza celor mai noi date ştiinţifice şi a unor serii de teste bazate pe parametri fizici, chimici şi microbiologici. Astfel trebuie marcate "locurile cu cursuri de apă sau ape staţionare care sunt corespunzătoare pentru scăldat", se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică.